علت کمردرد در زنان چیست (بارداری، قاعدگی، اسپاسم، اندومتریوز و …)

کمردرد در زنان دلایل متفاوتی دارد. این دلایل شامل چرخه زندگی یک زن، مرحله بارداری، زایمان، عدم تعادل هورمونی، افزایش وزن و غیره است. هر کسی حتی کودکان و نوجوانان نیز ممکن است دچار کمردرد شوند. مشکلات مربوط به کمردرد در سنین پس از یائسگی (بالای 50 سال) به خوبی شناخته شده است. این مقاله را مطالعه کنید تا در مورد شایع‌ترین شرایطی که باعث کمردرد در زنان می‌شود و روش‌های درمان آنها بیشتر بدانید.

افراد زیادی با کمردرد دست و پنجه نرم می‌کنند. اگرچه همیشه دلیلی برای نگرانی نیست، اما ممکن است کمردرد نشانه یک بیماری شدید باشد. اگر کمردرد شما با استراحت و تغییر سبک زندگی از بین نمی‌رود، وقت آن است که با پزشک مشورت کنید. پزشک می‌تواند به طور دقیق علت اصلی درد شما را تشخیص داده و درمان مورد نیاز را به شما ارائه دهد.

یکی از محبوب‌ترین گزینه‌های درمانی برای کمردرد فیزیوتراپی است. اگر به دنبال درمان درد خود با روش‌های محافظه کارانه هستید، به مرکز جامع توانبشخی امید مراجعه کنید. فیزیوتراپیست‌های ما آماده ارائه بالاترین کیفیت مراقبت برای کاهش درد شما هستند.

برای کسب اطلاعات بیشتر درباره ی و یا برای رزرو نوبت در مرکز جامع توانبشخی امید با شماره تلفن‌های 09128444990 و 02122780702 تماس حاصل فرمایید.

علت کمردرد در زنان


برخی از شایع‌ترین علل کمردرد در زنان به شرح زیر است:

سندرم پیریفورمیس

این وضعیتی است که در آن عضله پیریفورمیس که در ناحیه باسن قرار دارد دچار اسپاسم و درد می‌شود. زنان به دلیل تغییرات هورمونی و بارداری در لگن بیشتر احتمال دارد از سندرم پیریفورمیس رنج ببرند.

 

پیریفورمیس و کمردرد

 

علائم سندرم پیریفورمیس شامل کمردرد، گزگز یا بی‌حسی در باسن و پایین پاها است. ممکن است زمانی که از رختخواب بلند می‌شوید یا برای مدت طولانی می‌نشینید، درد بیشتری را تجربه کنید. علائم معمولاً زمانی که به پشت دراز می‌کشید تسکین می‌یابد. اگر به سندرم پیریفورمیس مبتلا هستید، پزشک ممکن است یک روتین کششی را برای کمک به کاهش فشرده‌سازی عصب سیاتیک پیشنهاد کند. استراحت، فشرده سازی یخ یا گرما نیز برای تسکین علائم استفاده می‌شوند.

اختلال عملکرد مفصل ساکروایلیاک

همانطور که از نام آن پیداست، این عارضه زمانی است که شما دچار اختلال در مفصل ساکروایلیاک (SI) هستید. این مفصل بین استخوان خاجی و ایلیوم لگن قرار دارد. در بدن انسان، ساکروم از ستون فقرات حمایت می‌کند و به نوبه خود توسط ایلیوم در دو طرف حمایت می‌شود.

این مفصل بسیار قوی است زیرا تمام وزن بالای بدن را تحمل می‌کند.

هنگامی که مفصل ساکروایلیاک دچار اختلال می‌شود، منجر به درد در ناحیه کمر و باسن می‌شود. زنان معمولاً سطح مفصل ساکروایلیاک کمتری نسبت به مردان دارند که این موضوع منجر به تمرکز بیشتر فشار روی مفصل می‌شود. علاوه بر این، استخوان خاجی در زنان پهن‌تر، ناهموارتر و بیشتر به سمت پشت متمایل است- همه اینها احتمال اختلال عملکرد مفصل ساکروایلیاک را در زنان افزایش می‌دهند.

گزینه‌های درمانی برای اختلال عملکرد مفصل ساکروایلیاک شامل استراحت، گرما یا سرما درمانی، داروهای ضد درد، دستکاری دستی توسط کایروپراکتیک، ساپورت یا بریس، یا تزریق مفصل ساکروایلیاک با مسکن یا داروهای ضد التهابی است.

آرتروز ستون فقرات 

ساییدگی و پارگی غضروف در مفاصل و دیسک‌های گردن و کمر باعث ایجاد وضعیتی به نام آرتروز ستون فقرات می‌شود. این عارضه در زنان بیشتر دیده می‌شود و با افزایش سن و وزن خطر آن افزایش می‌یابد. آرتروز ستون فقرات باعث ساییدگی مفاصل به هم می‌شود که می‌تواند منجر به درد در قسمت تحتانی یا بالای کمر، کشاله ران، باسن و ران شود. افرادی که از آرتروز رنج می‌برند احتمالاً در صبح دچار سفتی کمر و درد می‌شوند. آنها ممکن است از درد شدید گاه و بی‌گاه شکایت کنند.

 

آرتروز و کمردرد

 

درمان آرتروز ستون فقرات به منظور تسکین درد و افزایش تحرک انجام می‌شود. کاهش وزن، ورزش ملایم، ماساژ، طب سوزنی، کمپرس گرم یا سرد و داروهای ضد درد مفید هستند.

اندومتریوز 

اندومتریوز وضعیتی است که در آن بافت آندومتر در خارج از رحم رشد می کند. معمولاً تخمدان‌ها، لوله‌های فالوپ و بافت پوشاننده لگن را درگیر می‌کند. اندومتریوز منجر به درد و بی نظمی قاعدگی می‌شود.

 

اندومتریوز کمردرد

 

علائم دیگر شامل کمردرد به خصوص در دوران قاعدگی است. این به این دلیل است که سلول‌های آندومتر می‌توانند در قسمت پایین کمر و حفره‌های لگن رشد کنند. آندومتریوز همچنین می‌تواند عصب سیاتیک را تحت تاثیر قرار دهد و باعث ایجاد درد در باسن و پایین پاها شود.

درمان آندومتریوز شامل داروهای ضد بارداری هورمونی، داروهای ضد التهابی و مسکن یا جراحی‌های لاپاراسکوپی یا هیسترکتومی است.

کوکسیدینیا (درد دنبالچه)

دنبالچه انتهای ستون فقرات است. کوکسیدینیا التهاب و درد روی دنبالچه است. این عارضه به دلیل تفاوت در شکل و زاویه لگن و آسیب در هنگام زایمان، در زنان بیشتر دیده می‌شود. کوکسیدینیا می‌تواند در هنگام نشستن، خم شدن به عقب در هنگام نشستن، نشستن بر روی سطوح سخت یا هنگام ایستادن از حالت نشسته باعث درد شود. افراد مبتلا به کوکسیدینیا ممکن است نشستن در حالی که به جلو خم شده‌اند را ترجیح دهند که فشار روی دنبالچه را کاهش می‌دهد. درمان کوکسیدیا شامل ماساژ، کشش، دستکاری دستی توسط متخصص کایروپراکتیک یا تزریق یک عامل بی‌حس کننده است.

شکستگی‌های ناشی از پوکی استخوان

با افزایش سن، تراکم استخوان‌های شما کاهش می‌یابد که باعث می‌شود استخوان‌ها شکننده و مستعد شکستگی شوند- این عارضه با عنوان پوکی استخوان شناخته می‌شود. زنان یائسه چهار برابر بیشتر از مردان در معرض ابتلا به پوکی استخوان هستند.

پوکی استخوان خود می‌تواند منجر به درد استخوان شود. همچنین باعث شکستگی‌های فشاری در ستون فقرات می‌شود که می‌تواند باعث کمردرد شدید شود. در بسیاری از موارد، درد در قسمت میانی یا پایین کمر است.

در برخی موارد، درد ممکن است به جلو سرایت کند و با مشکلات قلبی یا ریوی اشتباه گرفته شود. درمان شامل مسکن‌های درد، بریس‌های ستون فقرات، استراحت موقت در بستر، سرما یا گرما درمانی است.

اسپوندیلولیستزیس دژنراتیو 

اسپوندیلولیستزیس دژنراتیو عارضه‌ای است که از لغزش مهره‌ای در ستون فقرات بر روی مهره زیرین به دلیل تحلیل ناشی می‌شود. این بیماری در زنان یائسه به دلیل سطوح پایین استروژن رایج است.

سطوح پایین استروژن باعث افزایش تخریب دیسک مهره‌ای و شل شدن رباط‌هایی می‌شود که مهره‌ها را کنار هم نگه می‌دارند که این امر منجر به کمردردی می‌شود که در پاها ساطع شده و در هنگام راه رفتن درد می‌کند.

درمان شامل استراحت موقت در بستر، محدود کردن فعالیت‌هایی که باعث ایجاد درد می‌شوند، داروهای ضد درد و ضد التهابی، فیزیوتراپی و استفاده از بریس ستون فقرات است.

کشیدگی و رگ به رگ شدن کمر

ما هر روز از کمر خود استفاده می‌کنیم، از انجام فعالیت‌هایی مانند خم شدن به سمت پایین گرفته تا برداشتن چیزی یا رساندن دستمان به شی‌ای در ارتفاعات. به این ترتیب، جای تعجب نیست که کشیدگی و رگ به رگ شدن کمر برخی از شایع‌ترین علل کمردرد در زنان است.

کشیدگی و رگ به رگ شدن ممکن است در اثر حرکات تکراری، ناشیانه یا ناگهانی رخ دهد. حتی ممکن است این عارضه در اثر عطسه یا سرفه ایجاد شود. وقتی دچار کشیدگی یا رگ به رگ شدن کمر می‌شوید، در قسمت پایین کمر دچار درد و سفتی می‌شوید. در برخی موارد، عضلات شما ممکن است دچار اسپاسم شوند.

عوامل خطر


این عوامل نقش مهمی در خطر ابتلا به کمردرد دارند:

  • سن: کمردرد ناشی از افزایش سن شایع‌تر است و از حدود 30 یا 40 سالگی شروع می‌شود و پس از 50 سالگی بدتر می‌شود.
  • ورزش نکردن: عضلات اضافی از قسمت پشت و شکم گاهی اوقات باعث درد بیشتر در کمر می‌شوند.
  • چربی/وزن بیش از حد بدن: چربی یا وزن اضافه بدن فشار مضاعفی به کمر وارد می‌کند که باعث کمردرد در خانم‌ها می‌شود.
  • سایر بیماری‌های جدی: برخی از بیماری‌های جدی به نام آرتروز، سرطان، تومورهای ستون فقرات، عفونت‌های کلیه در ایجاد کمردرد در زنان نقش دارند. زنان مبتلا به کمردرد قربانیان بزرگ بیماری‌های مزمن هستند.
  • بلند کردن نادرست اجسام. اگر از کمر به جای پاها برای بلند کردن استفاده کنید، باعث آسیب عضلات و کمردرد می‌شود.
  • مبارزه با برخی از شرایط روانی: زنانی که با افسردگی و اضطراب دست و پنجه نرم می‌کنند، به دلیل تغییرات هورمونی بیشتر در معرض خطر کمردرد هستند.

درمان‌های خانگی: نکات و راه‌هایی برای بهبود کمردرد


به منظور تسکین کمردرد می‌توانید این درمان‌های خانگی را انجام دهید:

 

درمان کمردرد

 

  • از یک پد گرم کننده استفاده کنید: اگر یک پد گرم کننده روی کمرتان قرار دهید که می‌تواند گردش خون را تقویت کند، این امکان را فراهم می‌کنید تا مواد مغذی و اکسیژن به درستی به ماهیچه‌ها برسند.
  • حمام گرم: حمام آب گرم می‌تواند به کاهش درد و سفتی عضلات کمک کند.
  • مسکن‌های بدون نسخه: داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی بدون نسخه (OTC) به نام‌های ایبوپروفن (ادویل، موترین)، ناپروکسن (Aleve) و آسپرین می‌توانند به تسکین کمردرد و سایر انواع درد کمک کنند.
  • ورزش منظم: داشتن یک زندگی فعال می‌تواند باعث بهبود گردش خون شده و انقباض عضلات را کاهش دهد. ورزش منظم به ترشح اندورفین طبیعی کمک می‌کند که باعث کاهش هر گونه کمردرد می‌شود.
  • کشش ملایم. کشش منظم و ملایم ممکن است به کاهش کمردرد یا جلوگیری از بازگشت مجدد آن کمک کند.
  • کیسه یخ: در صورتی که کشیدگی یا آسیب عضلانی رخ دهد، کیسه یخ ممکن است به کاهش التهاب و کبودی کمک کند. باید به خاطر داشته باشید که استفاده از کمپرس یخ قبل از 48 ساعت اول از کشیدگی یا آسیب عضلانی، بهترین تاثیر را دارد.
  • بالش: در صورت تمایل، می‌توانید یک بالش بین یا زیر زانوهای خود قرار دهید. این کار ممکن است به کاهش کمردرد و خستگی یا ناراحتی کمک کند.
  • مطمئن شوید که صندلی برای کمر شما پشتیبانی مناسبی فراهم می‌کند: استفاده از صندلی با پشتیبانی خوب از کمر ممکن است به کاهش کمردرد هنگام نشستن یا استراحت کمک کند.
آخرین مقالات
تلفن نوبت دهی کلینیک