بیشتر دلایل درد کمر در زنان و مردان مشترک است اما برخی از آنها منحصر به مردان است. مثل بلند کردن اجسام سنگین در محل کار، ورزش نکردن، اضافه وزن. در برخی موارد درد کمر در مردان یک بیماری محسوب نمیشود. درد کمر در مردان شاید نشانه یک مشکل اساسی باشد. این درد ممکن است به دلایل زمینه ای حاد و مزمن باشد. کمر درد حاد ممکن است چند روز تا چند هفته ادامه داشته باشد. اگر درد بیشتر از سه ماه طول بکشد به آن کمرد درد مرمن میگویند. اگر درد حاد کمر درمان نشود به یک درد مزمن تبدیل میشود.
برخی از دلایل درد کمر شایع هستند اما برخی دیگر به ندرت دیده میشوند. همچنین عوامل خطرناک دیگری وجود دارد که در مردان شایعتر است. در این مقاله به دلایل درد کمر در مردان و روشهای درمان آن میپردازیم.
دلایل درد کمر در مردان
موارد زیر از علتهای رایج درد کمر در آقایان میباشد:
نشستن پشت میز
در دنیای کاری امروزه نشستن پشت میز بسیار رایج است. مردانی که شغل اداری دارند و باید پشت میز بنشینند بیشتر دچار درد کمر میشوند. خم شدن روی صفحه نمایش کامپیوتر فشار بیشتری به کمر وارد میکند و ستون فقرات را از حالت تعادل خارج میکند.
برداشتن وزنه های سنگین
برخی از زنان هم وزنه های سنگین بلند میکنند اما این دلیل درد کمر بین مردان شایعتر است. برخی افراد فکر میکنند به روش صحیح وزنه های سنگین را بلند میکنند اما برداشتن اجسام سنگین با پشت راحتتر از پاها است. وزنه برداری مخصوصا برداشتن وزنه سنگین میتواند فشار و تنش زیادی را به کمر وارد کند. این مشکل همچنین در مشاغلی که نیاز به بلند کردن اجسام سنگین دارند رخ میدهد. برداشتن اجسام سنگین شما را بیشتر در معرض خطر آسیب کمر قرار میدهد.
وضعیت نامناسب بدن
شانه های خمیده به انحنای طبیعی ستون فقرات آسیب میزند. هنگامی که حالت طبیعی و منحنی اس شکل بالای ستون فقرات دچار پیچیدگی شود فشار بیشتری به کمر وارد میکند. در هر حال فشار روی کمر باعث درد کمر هم در زنان و هم در مردان میشود.
چاقی
تحمل وزن اضافه بدن توسط پشت باعث خستگی، فشار و ضعف عضلات پشت میشود و در نهایت منجر به درد کمر میشود. درصد چاقی در مردان نسبت به زنان بیشتر است و تعداد بیشتری از آقایان به علت داشتن اضافه وزن دچار درد کمر میشوند.
استرس
اکثر مردانی که دچار هر میزانی از استرس هستند برای مدیریت آن مشکل دارند. این افراد برنامه خواب مناسبی ندارند، خیلی کم ورزش میکنند یا اصلا ورزش نمیکنند. استرس ماهیچه ها را سفت میکند و باعث درد کمر میشود.
افزایش سن
افزایش سن باعث ضعف عضلانی، پوکی استخوان و فرسایش اسخوانها میشود. تاثیر این تغییرات بر عضلات و استخوانها باعث درد میشود. افزایش سن همچنین باعث فرسایش دیسکهای بین مهرهای میشود در نتیجه رطوبت آنها از بین میرود، به این بیماری اسپوندیلوز میگویند. ایجاد درد در قسمت بالا، وسط یا پایین پشت به محل فرسایش بستگی دارد.
فتق دیسک یا دیسکهای فرسوده
فتق دیسک: هنگامی که دیسک بین مهره ای از فضای معمول خود خارج شود و به نخاع یا عصب فشار می آورد و باعث علائم درد کمر میشود. در چنین مواردی ممکن است دردکمر بسیاری شدید باشد. اگر این مشکل در ناحیه لومبوساکرال اتفاق بیفتد میتواند روی اعصاب فشار وارد کند و باعث ایجاد عصب سیاتیک شود که از پایین کمر به سمت اندامهای تحتانی میروند. این وضعیت میتواند باعث سوزن سوزن شدن و بی حسی ساق پا و پایین پا شود.
یکی از علتهای اصلی دیسک کمر در مردان بلند کردن اجسام سنگین و اعمال فشار به ستون فقرات در محل کار است.
اسپوندیلیت آنکیلوزان
این وضعیت به دلیل التهاب شدید مفاصل بین ستون فقرات و لگن ایجاد میشود. اگر این بیماری درمان نشود باعث ترکیب شدن مهره ها در یکدیگر میشود. این بیماری برخلاف انواع دیگر درد کمر به دلیل افزایش سن اتفاق نمی یافتد. این مشکل میتواند از سن هفده سالگی شروع شود و بین مردان شایعتر از زنان است.
بیماری یا کسالت
در ادامه مطالب به برخی از مشکلاتی اشاره میکنیم که از علائم درد کمر هستند، اما این علائم علت اصلی درد کمر در مردان نیستند. این موارد شامل:
سنگهای کلیه
تخمین زده میشود که حدود نود و پنج درصد از مردانی که سابقه خانوادگی سنگ کلیه دارند احتمالا دچار این مشکل میشوند. سنگ کلیه زمانی تشکیل میشود که بدن غذا را به یک تکه کریستال جامد (سنگ کلیه) تبدیل میکند. وجود این سنگ میتواند بسیار دردناک باشد. دردکمر ناشی از سنگهای کلیه یکی از شایعترین دردهای کمر است. درمان موفقیت آمیز با از بین بردن سنگها انجام میشود نه با استراحت کردن که فقط عضلات را خسته میکند. سنگ با توجه به نوع آن (کلسیم، اسیداوریک، استروتیت یا سیستین) درمانهای مختلفی دارند بنابراین برای درمان آن باید به پزشک مراجعه کنید.
مشکلات پروستات
بزرگ شدن پروستات، عفونت یا حتی یک مشکل جدیتر (ازجمله سرطان پروستات) میتواند باعث درد کمر در مردان شود. پی بردن به اینکه دقیقا چه زمانی مشکل پروستات علت درد کمر است، دشوار است؛ بنابراین بهتر است برای تشخیص دقیق مشکل به پزشک مراجعه کنید.
سرطان
به دلیل نزدیکی انتهای ستون فقرات به بسیاری از اندامهای حیاتی بدن، انواع مختلفی از سرطان وجود دارد که میتواند باعث درد کمر شود. در نتیجه دردهای متفاوتی در کمر ایجاد میشود. دردی که به طور پیوسته افزایش می یابد بدون اینکه تحت تاثیر وضعیت بدن (درحال استراحت یا در حال حرکت) قرار بگیرد و در شب بدتر شود، شایعترین نشانه سرطان است.
عفونت ستون فقرات
تشخیص دادن عفونت کار بسیار سختی است، به خصوص چون عفونت میتواند در یک جای دیگر تشکیل شود و به راحتی بر ستون فقرات تاثیر بگذارد. این وضعیت، دردی بسیار عمیق و مداوم دارد اما میتواند به راحتی توسط پزشک درمان شود.
آنوریسم شکمی
این بیمار بیشتر در افراد مسن، افراد دارای اضافه وزن یا افراد سیگاری اتفاق می یافتد. به بزرگ شدن بلافاصله یک شریان بزرگ در کنار ستون فقرات آنوریسم شکمی گفته میشود.
کم خونی
درد کمر یکی از شایعترین و ابتدایی ترین علائم کم خونی و فقر آهن است. آهن همراه با ویتامین سی برای تشکیل بافت همبند و کلاژن لازم است و باعث استحکام بافتهای عضلانی میشود. عضلات کمری ساکرال بیشترین بار را در بین تمام عضلات تحمل میکنند و اولین عضلاتی هستند که در اثر درد دچار ضعف میشوند:
چگونه درد کمر را درمان کنیم
به طور کلی اهداف درمانی درد کمر شامل اصلاح هرگونه مشکل جسمی، بهبود علائم و جلوگیری از مشکلات بعدی است. روش دقیق دستیابی پزشکان به این اهداف به علت اصلی درد کمر بستگی دارد. پزشکان اغلب در ابتدا درمانهای محافظه کارانه را شروع میکنند که عباتند از:
- استراحت: از انجام دادن هر فعالیتی که باعث درد کمر میشود اجتناب کنید. قبل از شروع مجدد این فعالیتها به خودتان زمان بدهید تا بهبود یابید. ممکن است رسیدن به بهبودی کامل چند هفته تا چند ماه طول بکشد.
- یخ: هر روز برای مدت کوتاهی روی پشتتان کیسه یخ بگذارید تا باعث تسکین التهاب و درد شود.
- گرما: برخی از افراد گرما را برای تسکین درد کمر آرامبخشتر و موثرتر میدانند.
- مسکنهای بدون نسخه: داروهای ضد التهابی غیر استروییدی درد و تورم ناشی از آسیبهای جزیی را درمان میکنند. استامینوفن (تیلنول) میتواند درد را کاهش دهد اما به کاهش التهاب کمکی نمیکند.
- بک بریسهای پشتی که برای حمایت و ثابت نگهداشتن کمر به دور کمر و شکم پیچیده میشوند.
فیزیوتراپی باعث تقویت ماهیچه های پشت، ماهیچه های میانی و همچنین بازگرداندن عملکرد آنها میشود و به شما یاد میدهد که چگونه مراقب کمر خود باشید. فیزیوتراپیستها میتوانند به شما آموزش دهند که چگونه با انجام حرکات کششی خاص درد کمر را کاهش دهید. ورزش میتواند عضلات میانی، عضلات شکم، عضلات پشت و عضلات لگن را تقویت کند و باعث تسکین و پیشگری از درد کمر شود.
هنگامی که درمانهای غیر از جراحی به مشکل شما کمک نمیکنند پزشکان میتوانند استفاده از کورتیکواستروییدهای خوراکی یا تزریقی را تجویز کنند. اگرعلیرغم انجام درمانهای غیر از جراحی، درد کمر به مدت شش ماه تا یک سال ادامه یابد ممکن است برای درمان آن به جراحی نیاز داشته باشید. بعد از اینکه پزشک علت درد را تشخیص میدهد جراحی هم میتواند یکی از گزینه های درمان باشد. برای مثال: تعویض دیسک و فیوژن ستون فقرات.