فهرست مطالب
احساس داغ شدن کف پا ممکن است خفیف و یا شدید باشد. در برخی از مواقع، داغی کف پا چنان شدید است که مانع از خواب شبانه میشود. علل شایع گزگز و داغ شدن کف پاها: آسیب عصب (نوروپاتی) دیابتی، تنگی کانال نخاع کمری، سندروم پای بی قرار، درگیری اعصاب محیطی میباشد.
علل داغ شدن (گزگز و مور مور شدن یا بی حسی) کف پا چیست؟
بیماریهای مختلفی میتوانند باعث بروز علائمی مانند احساس گزگز و سوزش کف پا شوند.
نوروپاتی
نوروپاتی محیطی در اثر آسیبدیدگی رشتههای عصبی بروز میکند. اعصابِ آسیبدیده، سیگنالهای درد را به مغز ارسال کرده و در نتیجه بیمار درد احساس میکند. اعصاب پا اولین اعصابی هستند که در اثر نوروپاتی آسیب دیده و در نتیجه احساس گزگز نیز در پا ایجاد میشود. در برخی از مواقع، این عارضه باعث بروز هایپراستزی میشود. هایپراستزی سبب ایجاد حساسیت شدید در پاها میشود. درد ناشی از نوروپاتی میتواند خفیف و یا شدید باشد. دلایل شایع بروز نوروپاتی شامل دیابت، سوء مصرف الکل، بیماری لایم، عوارض جانبی ناشی از مصرف دارو، کمبود ویتامین (ویتامین B12 یا B6) و سندروم گیلن- باره میباشند.
سندروم پای بیقرار
داغ شدن کف پا در برخی از مواقع میتواند در اثر بروز سندروم پای بیقرار ایجاد شود. در اثر این سندروم احساس ناخوشایندی گاهاً همراه با درد در پاهای بیمار ایجاد میشود و بیمار برای کاهش این حالت ناچار میشود که پاهای خود را خصوصاً در زمان شب حرکت دهد.
تنگی کانال نخاع کمری (دیسک کمر و سیاتیک)
در موارد تنگی کانال نخاع کمری، به سبب کاهش فضای مسیر عصب علائمی مثل: داغ شدن، گزگز، سنگینی و یا بی حسی در پاها ایجاد میشود.
شماره تماس جهت دریافت نوبت: 02122780701 یا 02122780702
جریان ضعیف خون
علت داغ شدن کف پا میتواند وجود لخته خونی و یا اختلال در گردش خون باشد. در صورت بروز احساس داغ شدن کف پا و وجود سیاهرگهای واریسی یا لکههای قرمز بر روز مچ پا، به احتمال زیاد وجود لخته خونی باعث داغ شدن کف پا شده است. بیماری سرخرگ محیطی یکی از مشکلات رایج مرتبط با جریان خون است. در اثر این عارضه، تنگ شدن سرخرگها باعث کاهش جریان خون به اعضای بدن میشود.
التهاب
هرگونه عفونت یا التهاب در قسمت پا میتواند باعث بروز حس گزگز یا داغ شدن کف پا شود.
یائسگی
یائسگی در زنان میتواند باعث داغ شدن کف پا شود. در اثر یائسگی، تغییرات هورمونی در بدن زنان ایجاد شده که منجر به افزایش دمای بدن میشود.
بارداری
بروز تغییرات هورمونی در زمان بارداری در زنان بسیار شایع میباشد. در نتیجه علت داغ شدن کف پا در دوران بارداری میتواند تغییرات هورمونی و در نتیجه افزایش دمای بدن باشد. یکی دیگر از دلایل داغ شدن کف پا در زمان باداری، افزایش وزن است. در این حالت بر روی پاها فشار وارد میشود. البته افزایش وزن در زمان بارداری طبیعی است.
تشخیص علت داغ شدن کف پا
در صورت بروز ناگهانی و سریع داغ شدن کف پا، امکان دارد پزشک از آزمایشهای خاصی استفاده کند. برخی از تستهای متداول به این منظور شامل:
- نوار عصب و عضله: در این تست، از الکترود بر روی پوست به منظور ثبت فعالیت الکتریکی داخل عضلات استفاده میشود.
- تستهای آزمایشگاهی: امکان دارد پزشک از آزمایش ادرار، خون یا مایع نخاعی برای تشخیص علت داغ شدن کف پا استفاده کند. همچنین امکان دارد از آزمایش خون جهت بررسی سطح ویتامینها در بدن بیمار استفاده شود.
- تصویر برداری: ام آر آی از کمر یا پاها
روشهای درمان داغ شدن کف پا
جهت درمان داغ شدن کف پا در ابتدا بایستی علت اصلی بروز این عارضه تعیین شود سپس میتوان از بهترین گزینه درمانی جهت رفع این عارضه استفاده کرد.
اقدامات مراقبتی در منزل
در برخی از مواقع، با اقدامات مراقبتی در منزل میتوان مشکل داغ شدن کف پا را رفع کرد. برای مثال، امکان دارد با استراحت و بالا نگه داشتن پا، این عارضه تسکین پیدا کند. همچنین تعویض کفشها نیز میتواند به درمان این عارضه کمک کند.
قرار دادن پاها در آب سرد
قرار دادن پاها در آب سرد میتواند سبب تسکین احساس درد و سوزش پاها شود؛ خصوصاً اگر درد در اثر فشار بیش از حد ایجاد شده باشد. به این منظور یک ظرف را از آب سرد پر کرده و پاهای خود را در آن قرار دهید.
ویتامین B1 و B6
ویتامین B1 و B6 به بهبود جریان خون و تقویت اعصاب و در نتیجه به رفع داغ شدن کف پا کمک میکند. با مصرف سبوس گندم، جوانه گندم، محصولات حاوی غلات کامل، سبزیجات سبز رنگ، لوبیا، نخود، شیر و ماست میتوان از مقادیر کافی این ویتامین در رژیم غذایی بهرهمند شوید. در صورت وجود هرگونه آلرژی بایستی در مصرف این مواد غذایی احتیاط شود.
ماساژ
ماساژ کف پا میتواند با رفع گرفتگی عضلانی به تسکین داغ شدن کف پا پس از فعالیت مداوم جسمانی کمک کند.
استفاده از کفش با کفی طبی مخصوص
کفی طبی با حمایت قوس کف پا موجب کم شدن فشار بر عضلات و تاندونها و فاشیا کف پا میشود و میتواند به عنوان درمان کمکی برای گزگز و داغی کف پا استفاده شود.
درمان داغ شدن کف پا
درمان سوزش یا داغی کف پا در زمان شب تا حد زیادی به علت ایجاد این عارضه بستگی دارد. برای مثال اگر علت داغ شدن کف پا در شب مربوط به نوروپاتی دیابتی باشد، بازگرداندن سطح قند خون به میزان طبیعی میتواند در رفع عارضه مؤثر باشد. بسته به علت به وجود آورنده از یکی از روشهای زیر استفاده میکنیم:
- دارودرمانی
- فیزیوتراپی
- تزریق کمر یا سایر عصب های محیطی