فهرست مطالب
میگرن یک عارضهی عصبی بوده که میتواند بسیار بدتر از یک سردرد شدید باشد. میگرن دارای انواع مختلفی بوده که هریک میتوانند علائم خاصی ایجاد کنند. ممکن است شما بسته به نوع میگرن متوجه سرگیجه، تغییرات بینایی، ضعف عضلانی و یا دل درد شوید. برخی از انواع میگرن ممکن است حتی باعث سردرد نشوند.
علائم میگرن بین 3 تا 4 ساعت روز و بعضاً بیشتر باقی خواهند ماند. مطالعات نشان میدهند که افراد زیادی به این عارضه مبتلا هستند و میزان شیوع آن در زنان 3 برابر مردان است. اکثر افراد در سنین 10 تا 40 سالگی برای اولین بار متوجه علائم میگرن میشوند. البته بسیاری از زنان متوجه بهبود میگرن پس از سن 50 سالگی خواهند شد.
در ادامهی مطلب علل، انواع و درمان برای علائم میگرن مورد بحث قرار گرفته است اگر مبتلا به سردردهای میگرن هستید مطلب را با دقت بخوانید.
فیزیوتراپی علاوه بر تسکین دردهای عضلانی، روشی مؤثر برای خلاص شدن از سردردهای میگرنی است. در این شیوهی درمانی از تکنیکهای درمان دستی، ماساژ و سایر شیوهها برای تسکین علائم میگرن بیمار استفاده میشود. متخصصین فیزیوتراپی در مرکز جامع توانبخشی امید آمادهی خدمت رسانی به شما عزیران میباشند. میتوانید درباهی فیزیوتراپی میگرن با آنها مشاوره داشته باشید.
برای دریافت اطلاعات بیشتر و یا برای رزرو نوبت در مرکز جامع توانبخشی امید میتوانید با شماره تلفن 09128444990 تماس حاصل فرمایید.
علل بروز میگرن
به طور کلی افرادی که به میگرن مبتلا میشوند الگوهای مختلفی از درد را تجربه میکنند. به علاوه ممکن است فرد در طول زندگی خود نیز دردهای میگرنی مختلفی را تجربه کند.
درنتیجه شناخت علل بروز این عارضه بسیار مهم خواهد بود. شناخت علت میتواند به پیشگیری و کاهش شدت بیماری کمک کند. علل و محرکهای اصلی این عارضه عبارتاند از:
- سیگار کشیدن و مصرف الکل
- استرس
- اختلالات خواب
- قرار گرفتن در معرض بوهای قوی
- تغییرات آب و هوایی ناگهانی
- مصرف برخی غذاها مثل مونوسدیم گلوتامات، شیرین کنندههای مصنوعی، محصولات لبنی، کافئین، شکلات، مرکبات، موز، آووکادو و غیره
- قرار گرفتن بیش از حد در معرض نور شدید
- برخی داروها
علائم انواع میگرن
علامت اصلی میگرن که همه با آن آشنا هستند سردرد بوده ولی معمولاً این عارضه با علائم بیشتری همراه است. در واقع میگرن دارای چهار مرحله بوده که پشت سر گذاشتن آنها میتواند تا یک روز کامل زمان ببرد. ممکن است در هر بار حملهی میگرن شما تمامی مراحل آن را تجربه نکنید. همچنین ممکن است برخی از مراحل هیچگاه برای شما اتفاق نیافتند. با این حال بروز علامتهای زیر را در نظر داشته باشید.
فاز اول: علائم اولیه میگرن
در یک یا دو روز قبل از حملهی میگرن ممکن است علائمی مثل موارد زیر را مشاهده کنید:
- تشنگی
- تکرر ادرار
- میل شدید به غذا
- یبوست
- گرفتگی گردن
- تغییرات خلق و خو
- خمیازههای مکرر
با وجود اینکه این علائم میتوانند آزاردهنده باشند، وجود آنها میتواند به شما هشدار دهد. این هشدار میتواند نشانهای برای مصرف داروهای میگرن (تجویز شده توسط پزشک و یا داروهای بدون نسخه مثل اکسدرین) باشد. هر چقدر زودتر برای درمان میگرن اقدام کنید تأثیر درمان بیشتر خواهد بود.
فاز دوم: دیدن هاله
تقریباً یکی از هر سه نفر مبتلا به میگرن، قبل از حمله و یا در زمان سردرد دچار هاله بینی میشود. هاله نوعی اختلال بینایی بوده که میتواند به شکل نورهای رنگی، الگوهای زیگ زاگ، نقطه و شعاعهای نور لرزان دیده شده و در میدان بینایی فرد جابجا شود. معمولاً یک نقطه کور کوچک نیز در میدان بینایی فرد ایجاد میشود. در صورتی که در زمان رانندگی دچار هالهی میگرن شدید باید خودرو را متوقف کرده و تا برطرف شدن هاله صبر کنید.
ممکن است هالههای بویایی نیز وجود داشته باشند که در طی آنها فرد بوهای ناخوشایند و شیمیایی احساس میکند. مشکل به اینجا ختم نمیشود، برخی از افراد در این مرحله دچار سردرگمی، اختلالات تکلم و جمله سازی و یا بی حسی و سوزن سوزن شدن یک طرف بدن (علائم شبیه به سکته) میشوند. مرحلهی هاله معمولاً بین 20 تا 60 دقیقه زمان برده و به شکل تدریجی ایجاد میشود.
فاز سوم: علائم حملات میگرن
میگرن در برخی از موارد خفیف بوده ولی معمولاً درد شدید ضربان دار ایجاد میکند. معمولاً این درد در یک طرف سر ایجاد شده ولی ممکن است به صورت دوطرفه نیز وجود داشته باشد. به طور میانگین درد میگرن در صورت عدم درمان حدود 72 ساعت باقی مانده و میتواند با تاری دید، سنگینی سر و غش همراه باشد. سردردهای میگرنی ممکن است به صورت تصادفی ایجاد شده و یا مزمن باشند. سردردهای مزمن میتوانند بیش از 15 روز در هر ماه فرد را درگیر کرده و بیش از 3 ماه باقی بمانند.
علائم دیگر حملات میگرن شامل این موارد است:
- تهوع و استفراغ: اگر به همراه سردرد خود احساس تهوع داشته و یا استفراغ کردهاید به احتمال زیاد در حال تجربهی یک حملهی میگرن هستید.
- حساسیت بیش از حد به نور و صدا: اگر نور به شما احساس کور شدگی میدهد و یا احساس میکنید سر و صدای زیادی در محیط وجود دارد میخواهید به یک اتاق ساکت و تاریک بروید و بخوابید احتمالاً به میگرن مبتلا هستید. معمولاً نورهای غیرطبیعی داخل خانه هستند که فرد را آزار میدهند. این نورها شامل نور فلورسنت، صفحهی کامپیوتر و نورهای سقفی موجود در فروشگاهها خواهند بود. بعضاً در صورت حملهی میگرن ممکن است نسبت به بو و لمس نیز حساسیت پیدا کنید.
فاز چهارم: علائم پایانی میگرن
پس از سردرد احتمالاً حالتی شبیه به خماری پیدا خواهید کرد (احساس خستگی و ضعف شدید، سرگیجه و سردرگمی).
در مورد این مراحل (فاز اولیه، هاله، حمله، پایان) باید در نظر داشته باشید که ممکن است هر یک از این مراحل را تجربه کنید و یا هیچ کدام از آنها در شما بروز پیدا نکنند. این مراحل در هر فرد متفاوت خواهند بود. در واقع ممکن است شما وارد مرحلهی هاله شوید ولی دچار سردرد نشوید. این اتفاق با افزایش سن بیشتر میشود. ممکن است فرد در سنین پایینتر دچار هاله میگرن و سپس سردرد شده و با افزایش سن پس از مرحلهی هاله دچار سردرد نشود.
بهترین درمان برای تسکین علائم میگرن
خبر خوب اینکه گزینههای مختلفی برای درمان میگرن وجود دارند که میتوانند تا حد زیادی به شما کمک کنند. ازجمله روشهای رایج برای درمان میگرن میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
تسکین درد
داروهای بدون نسخه معمولاً برای برخی از افراد تأثیر مناسبی دارند. ترکیبات اصلی این داروها استامینوفن، آسپرین، کافئین و ایبوپروفن خواهند بود. افراد زیر 19 سال به دلیل خطر بروز سندرم ری به هیچ عنوان نباید از آسپرین استفاده کنند. در مورد مصرف داروهای مسکن بدون نسخه دقت کنید چرا که ممکن است این داروها باعث تشدید سردرد شما شوند. در صورت استفادهی بیش از حد از این داروها ممکن است بدن شما به آنها وابسته شده و یا به سردردهای عود کننده مبتلا شوید. در صورت مصرف هرگونه داروی مسکن بدون نسخه به مقدار بیش از دو روز در هفته، باید با پزشک خود مشورت کنید. او میتواند داروهای بهتری را برای شما تجویز کند.
داروهای ضد تهوع
در صورت داشتن حالت تهوع در حملات میگرن، پزشک میتواند برای شما داروهای ضد تهوع تجویز کند.
داروهای پیشگیری کننده
در صورتی که روشهای درمانی دیگر پاسخگو نبوده و یا در ماه بیش از 4 روز با میگرن دست و پنجه نرم میکنید پزشک شما میتواند این داروها را تجویز کند. این داروها به طور منظم مصرف میشوند تا دفعات بروز و شدت حملات میگرن کاهش یابد. این داروها شامل داروهای صرع، داروهای فشار خون (مثل بتابلوکرها و مهارکنندههای کانال کلسیم) و برخی داروهای ضد افسردگی خواهند بود. داروهای مهارکنندهی CGRP نیز نوع جدیدی از داروهای پیشگیری کننده هستند که در صورت عدم پاسخگویی روشهای دیگر مورد استفاده قرار میگیرند.
فیزیوتراپی چگونه میتواند در تسکین علائم میگرن و سردرد مؤثر باشد؟
میگرن را میتوان با استفاده از داروهای مسکن، یخ و کمپرس گرم درمان کرد. فیزیوتراپی نیز میتواند در درمان این عارضه مؤثر باشد. روشهای درمان دستی مثل ماساژ و کشش اندامها نیز میتواند به رفع گرفتگی عضلات به خصوص در اطراف گردن و شانهها کمک کند. روش سوزن خشک در این ناحیه نیز میتواند مؤثر باشد. بسیاری از افرادی که به میگرن مبتلا هستند، با استفاده از آزمون و خطا به استراتژیهایی برای کنترل بیماری خود دست پیدا میکنند.
از آن جایی که میگرن یک بیماری مزمن است، فیزیوتراپیست میتواند به شما روشهای ماساژ و تکنیکهای کششی را برای استفاده در منزل آموزش دهد. فیزیوتراپیست همچنین میتواند وضعیت بدن شما را اصلاح کند تا به طور کلی از بروز هر گونه سردرد پیشگیری شود.
رویکرد واتسون یک روش درمان دستی مورد استفاده در فیزیوتراپی است که به عنوان روشی برای درمان میگرن به کار میرود. در این روش بخش فوقانی ستون فقرات گردنی از نظر ارتباط با سردردها مورد بررسی قرار میگیرد. این روش برای افرادی که هنوز نتوانستهاند درمان مناسبی برای سردردهای خود پیدا کنند مناسب خواهد بود. در این روش غیر تهاجمی از تکنیکهایی برای مشخص کردن درگیری مهرهها در ایجاد سردرد استفاده میشود. در این روش منیپو لاسیون ستون فقرات انجام نشده و ملایم بودن این روش آن را به گزینهای مناسب برای درمان میگرنهای طولانی مدت تبدیل میکند.
بیوفیدبک
در این روش موقعیتهای تنش زا که میتوانند باعث تحریک حملهی میگرن شوند شناسایی خواهند شد. در صورتی که سردرد به آرامی شروع شود بیوفیدبک میتواند حمله را قبل از شدید شدن متوقف کند.
تحریک مغناطیسی از روی جمجمه (TMS)
این دستگاه در زمان شروع میگرن و در مرحلهی هاله در پشت سر قرار داده میشود. بدین طریق پالسهایی از انرژی مغناطیسی به طرف مغز فرستاده میشوند که میتوانند سردرد را متوقف کرده و یا شدت آن را کاهش دهند.