دیسک کمر در بارداری چگونه درمان میشود؟ (ورزش، نحوه صحیح خوابیدن و..)

تاریخ: ۹ اسفند ۱۴۰۲

 دیسک کمر یک اختلال دردناک است که در دوران بارداری بیمار دچار درد بیشتری خواهد شد. دیسک کمر در دوران بارداری به علت افزایش ناگهانی وزن و افزایش فشار بر ستون فقرات بسیار شایع است. در برخی موارد زنان باردار علائم دیسک کمر را تجربه نمی کنند یا اصلا در دوران بارداری متوجه دیسک کمر نخواهند شد. از سوی دیگر بیرون زدگی دیسک می تواند در زنان باردار می تواند باعث درد شدید شود و با بزرگتر شدن جنین بدتر گردد. در دوران بارداری پزشک به منظور تسکین علائم دیسک کمر ممکن است روش‌های درمانی مناسبی را توصیه کند که عبارتند از استراحت کردن، انجام دادن حرکات ورزشی و کششی سبک، استفاده از کمپرس سرد یا گرم، ماساژ درمانی، طب سوزنی یا مصرف داروهای غیر استروئیدی ضد التهاب.

بدون مشورت با پزشک از هیچ گونه روش درمانی استفاده نکنید زیرا ممکن است باعث بدتر شدن علائم یا آسیب رساندن به جنین شوید. پزشکان مرکز جامع توانبخشی امید روش های درمانی موثر و متفاوتی را برای درمان بیرون زدگی دیسک پایین کمر در دوران بارداری پیشنهاد می کنند.

برای کسب اطلاعات بیشتر درباره ی درمان دیسک کمر در بارداری، فیزیوتراپی برای درمان کمردرد در دوران حاملگی و یا برای رزرو نوبت در مرکز جامع توانبشخی امید با شماره تلفنهای ۰۹۱۲۸۴۴۴۹۹۰ و ۰۲۱۲۲۷۸۰۷۰۲ تماس حاصل فرمایید.

 آیا بارداری می‌تواند باعث بیرون زدگی دیسک کمر میشود؟


 در برخی موارد نادر بارداری باعث بیرون زدگی دیسک کمر میشود. مگر آنکه بیمار دچار پوکی شدید استخوان باشد یا به تازگی کمر او دچار آسیب دیدگی شده باشد احتمال بیرون زدگی دیسک کمر در دوران بارداری مطرح خواهد شد. عوامل دیگری نیز در بیرون زدگی دیسک کمر در دوران بارداری نقش دارند که عبارتند از اختلالات زمینه ای، آسیب دیدگی کمر در گذشته، آسیب دیدگی کمر در چند روز اخیر. بروز درد کلی کمر ناشی از تغییرات ایجاد شده در بدن و اطراف ستون فقرات زنان باردار بسیار شایع است.

بارداری و دیسک کمر

 در دوران بارداری چه اقداماتی برای درد کمر و بیرون زدگی دیسک انجام میشود؟


 زنانی که در دوران بارداری دچار درد متوسط تا شدید ناشی از بیرون زدگی دیسک شده اند باید تحت نظر متخصص ستون فقرات قرار داشته باشند و شرایط خود را به طور مداوم بررسی نمایند. در مواردی که بیمار دچار بیرون زدگی خفیف تا متوسط دیسک شده است معمولا از لحاظ سلامت و امنیت خود و جنین دچار مشکلات خاصی نخواهد شد. با این حال در موارد شدید ممکن است بیمار به مداخلات درمانی نیاز پیدا کند. بیماران باید به این نکته توجه داشته باشند که درد پایین کمر و لگن در دوران بارداری به ویژه در سه ماهه سوم بارداری شایع است. حفظ باور ذهنی مثبت و دریافت اطلاعات لازم در خصوص بیرون زدگی دیسک کمر برای حفظ سلامت عمومی بدن و سپری کردن دوران بارداری بدون هیچگونه مشکلی ضروری است. اگر شما دچار درد شده اید باید با پزشک خود در خصوص روش‌های درمانی مراقبتی صحبت کنید تا از بروز درد یا آسیب دیدگی در آینده جلوگیری گردد. روش های متعددی برای درمان بیرون زدگی دیسک کمر در دوران بارداری وجود دارد که برخی از آنها به شرح زیر می باشند:

 ماساژ بارداری

 با تغییر حالت بدن در دوران بارداری عضلات به وضعیت جدید عادت می کنند که این امر می‌تواند باعث فشردگی عصب سیاتیک شود که از قسمت پایین کمر تا پاها امتداد پیدا میکند. ماساژ بارداری می تواند یک روش موثر برای شل کردن عضلات این ناحیه و رفع فشار از روی این عصب باشد. شما می توانید به کمک روشهای خود مراقبتی تا قبل از زایمان به درمان دیسک کمر خود بپردازید.

 حرکات کششی

انجام منظم حرکات کششی یک راه عالی برای شل شدن و تقویت عضلات کمر، تسکین درد ناشی از بیرون زدگی کمر، و پیشگیری از عود ممکن در آینده است. اگر در دوران بارداری به این حرکات کششی بپردازید، می‌توانید عضلات کمر خود را تقویت کرده و از آسیب دیدگی جلوگیری کنید. با این حال، باید توجه داشته باشید که با توجه به افزایش سطح هورمون‌های شل کننده در دوران بارداری، در هنگام ورزش احتیاط کنید. افزایش انعطاف‌پذیری در این دوره ممکن است باعث افزایش خطر آسیب دیدگی و کشش زیاد شود.

 حرکات یوگا 

 شما می‌توانید برای تسهیل در انجام دادن حرکات کششی به کلاس یوگای بارداری بروید. در کلاس یوگای بارداری شما نحوه کشش عضلات، نحوه انجام دادن تمرینات مخصوص تنفس و تکنیک های مدیتیشن را یاد خواهید گرفت که برای کنترل درد موثر هستند. یوگای بارداری یک روش موثر برای کاهش استرس و اضطراب است که از لحاظ ذهنی و جسمی شما را برای زایمان آماده می کند.

یوگا برای دیسک کمر

 خواب

 خواب به بازسازی و ترمیم بدن به ویژه در دوران بارداری کمک شایانی می‌کند. در هنگام خواب بدن به تولید ترکیبات شیمیایی می پردازد که برای ترمیم بدن و کنترل درد موثر هستند. زنان باردار باید در طول شبانه روز حداقل ۷ ساعت بخوابند به ویژه اگر دچار درد کمر هستند. باید تشک شما سفت باشد و به خوبی از کمرتان محافظت کند تا از بروز کمر درد جلوگیری گردد و کیفیت خواب بهبود پیدا کند.

 طب سوزنی

 طب سوزنی یک روش درمانی مکمل است که با تاثیرات بی نظیری در دوران بارداری همراه است. در این روش پزشک سوزن های نازکی را وارد نقاط خاصی از بدن می کند که به تحریک اعصاب و سایر بافت های بدن می پردازد تا اندروفین تولید کنند. این روش درمانی می‌تواند باعث تغییر پردازش درد توسط مغز و طناب نخاعی شود. قبل از امتحان کردن طب سوزنی باید با پزشک خود مشورت کنید. قبل از آن که تحت درمان با طب سوزنی قرار بگیرید باید به متخصص طب سوزنی اطلاع دهید که باردار هستید.

 بهبود حالت بدن

بسیاری از زنان باردار متوجه تغییرات حالت بدن خود می‌شوند، که به علت تغییر مرکز جاذبه به سمت جلو، ممکن است بدنشان به سمت عقب متمایل شود و این باعث افزایش فشار به کمر می‌شود. بهترین راه برای جلوگیری از این وضعیت، توجه به حالت بدن است. در حین ایستادن، سعی کنید سر خود را به صورت صاف نگه دارید و شانه‌هایتان را به سمت عقب حرکت دهید، در حالی که قفسه سینه‌تان به سمت جلو متمایل شود. زانوهایتان را صاف نگه دارید و از قفل کردن یا کشیدن آنها به سمت شکم پرهیز کنید. هنگام نشستن، کمر و شانه‌هایتان را به سمت عقب بکشید و تا زمانی بنشینید که هیچ دردی احساس نکرده‌اید. اگر در حین نشستن مشکل دارید، ممکن است از محافظ کمر استفاده کنید.

 تعویض کفش

 در دوران بارداری ممکن است ارزیابی کفش و نوع کفشی که استفاده می کنید ضرورت پیدا کند تا کمتر دچار ناراحتی شوید. باید از کفشی استفاده کنید که پایداری مناسبی دارد و به خوبی از پاهای شما محافظت می کند تا به این ترتیب امکان کنترل تغییر مرکز جاذبه در دوران‌ بارداری فراهم شود.

 تغییر الگوی خواب

 درد کمر باعث میشود خوابیدن در حالت مطلوب با اختلال همراه گردد به همین دلیل میتوان در دوران بارداری به منظور کاهش درد حاصل از بیرون زدگی دیسک، حالات متفاوتی را امتحان کنید. یکی از این روشها خم کردن زانو به منظور کاهش فشار از روی کمر است یا می توانید یک عدد بالش را بین پاهای خود قرار دهید. همچنین می توانید از بالش بارداری استفاده کنید که به نحوی طراحی شده تا فشار اضافی را از بدن و کمر بردارد.

الگوی خواب برای دیسک کمر

 استفاده از کمپرس سرد و گرم

برای تسکین درد کمر، می‌توانید از کمپرس سرد و گرم استفاده کنید. ابتدا کمپرس گرم را وارد و سپس کمپرس سرد را روی ناحیه دردناک بدن قرار دهید. این دو روش باعث کاهش دمای بدن، تنگ شدن عروق خونی، کاهش تورم و التهاب عضلات می‌شوند. با این حال، قبل از امتحان این دو روش، بهتر است با پزشک یا متخصص زنان مشورت کنید، زیرا استفاده از کمپرس گرم بر روی نقاط خاصی از بدن، مانند شکم در دوران بارداری، ممکن است با برخی خطرات همراه شود.

  استئوپاتی

 استئوپاتی یک روش درمانی جایگزین است که از تکنیکهای درمان دستی از قبیل حرکات کششی و ماساژ به منظور تسکین درد عضلات و مفاصل استفاده می کند. متخصص استئوپاتی به شما کمک می‌کند نواحی دردناک بدن از قبیل کمر هدف قرار بگیرد حتی در مواردی که به علت سیاتیک دچار بیرون زدگی دیسک شده اید. اگرچه استئوپاتی یک روش ایمن در زنان باردار است باید قبل از امتحان کردن آن با پزشک خود مشورت نمایید.

 داروهای مخصوص کنترل درد 

 در صورتی که هیچ یک از روشهای بالا تأثیری در کنترل درد شما نداشته باشد می توانید تحت نظر پزشک برای کنترل درد شدید خود از داروهای مسکن استفاده کنید. بدون مشورت با پزشک به هیچ عنوان در دوران بارداری از داروی مسکن استفاده نکنید.

آخرین مقالات
تلفن نوبت دهی کلینیک