شکستن قولنج کمر می تواند یک تجربه لذت بخش باشد اما احتمالاً می خواهید بدانید که چرا همیشه قولنج میکنید. ستون فقرات از تعدادی مهره و بالشتک محافظ بین مهره ای که دیسک نامیده میشود ساخته شده است. ستون فقرات از بدن محافظت می کند و به شما برای راه رفتن و انجام دادن کارهای مورد نظر کمک می نماید. هیچ توضیحی برای قولنج کمر وجود ندارد با این حال برخی دلایل احتمالی مطرح شده که علت قولنج کمر را توضیح میدهد.
برای بررسی علل قولنج کمر، خطرناک بودن قولنج و راهکارهایی برای این مشکل ادامه مطلب را بخوانید.
برای کسب اطلاعات بیشتر درباره ی درمان قولنج کمر، فیزیوتراپی آرتروز ستون فقرات و یا برای رزرو نوبت در کلینیک توانبخشی امید با شماره تلفن 09128444990 تماس حاصل فرمایید.
علت قولنج زیاد کمر چیست؟
قولنج کمر بسیار طبیعی است و به علت حرکت کردن بافت های نرم روی یکدیگر یا در امتداد استخوان ایجاد می شود. هنگامی که این بافت ها حرکت میکنند باعث شنیده شدن صدای تق تق یا قولنج خواهند شد. قولنج کمر یک واکنش طبیعی بدن به حرکت کردن است و جای نگرانی ندارد.
فشار
مهره و دیسک کمر، مفاصل کوچکی هستند که حاوی مقادیری آب می باشند تا بتوانند به راحتی روی یکدیگر بلغزند. به این مایع ‘مایع سینوویال’ میگویند. این مایع می تواند به تولید حباب هایی از گاز دی اکسید کربن، اکسیژن و نیتروژن بپردازد. معمولا صدای تق تق کردن به آزاد شدن این گازها ناشی از فشار ارتباط دارد. این مسئله زمانی ایجاد میشود که کپسول بین مفاصل در یک مسیر خاص به حرکت در می آید یا کمی کشیده می شود. مدتی طول می کشد تا حباب های گاز مجدداً تشکیل شوند و شما بتوانید دوباره قولنج خود را بشکند. برای درک بهتر به شکستن قولنج انگشتان خود فکر کنید. بدون شک می دانید که نمی توان دو بار به صورت پشت سر هم به شکستن قولنج انگشتان پرداخت. برخی از افراد به ایجاد حباب های گاز در کمر خود می پردازند و می توانند به دفعات بیشتری قولنج خود را بشکنند.
حرکات طبیعی مفصل
گاهی اوقات حرکات طبیعی مفصل باعث شکستن قولنج کمر میشود به ویژه هنگامی که کمر خود را می چرخانید یا به سمت جلو و عقب خم می کنید و مهره های شما روی یکدیگر حرکت می کنند اما در این وضعیت مهره ها دچار لغزش میشوند و ممکن است کمی از قسمت مرکزی خود فاصله بگیرند. این امر باعث شکستن قولنج میشود زیرا تاندونها و مهره ها روی یکدیگر می لغزند. شما می توانید صدای قولنج کمر خود را در نقاط مختلف ستون فقرات احساس کنید. این وضعیت در افرادی که فعالیت جسمانی بسیار زیادی دارند و مفاصل به طور مداوم روی یکدیگر حرکت میکنند بسیار شایع است.
آرتروز ستون فقرات
یکی از عواملی که باعث قولنج کمر میشود ارتروز ستون فقرات است که در این اختلال غضروف بین مفاصل ستون فقرات شروع به تحلیل رفتگی خواهد کرد. باید این بیماری توسط پزشک درمان شود زیرا با گذر زمان و تحلیل رفتگی بیشتر غضروف بیماری بدتر خواهد شد. در صورتی که بیمار دچار آرتروز ستون فقرات شده باشد به درمان نیاز خواهد داشت. علائم و نشانه های شایع آرتروز ستون فقرات به شرح زیر می باشد:
- تق تق کردن کمر یا شکستن قولنج هنگام خم شدن به سمت جلو یا چرخاندن کمر، نشانه آن است که غضروف بین مهره ها شروع به تحلیل رفتن نموده و نمیتواند از مفاصل فاست در برابر اصطکاک محافظت کند.
- کمر درد ناشی از آرتروز به عوامل متعددی از قبیل شدت تحلیل رفتگی مفصل و محل بروز آن در ستون فقرات بستگی دارد. افراد مبتلا به آرتروز ستون فقرات پایین کمر اغلب دچار درد پایین کمر، باسن، کشاله ران و پشت ران می شوند.
- اصطکاک استخوان و تورم مفاصل فاست باعث سفتی ستون فقرات و کاهش انعطاف پذیری به ویژه پس از خوابیدن یا نشستن به مدت طولانی خواهد شد. برخی از افراد نمی توانند حالت صحیح بدن خود را حفظ کنند.
- آرتروز ستون فقرات باعث بروز اسپاسم عضلانی، رشد زائده های استخوانی یا سایر تغییرات تحلیل برنده خواهد شد که منجر به فشردگی اعصاب ستون فقرات و ریشه اعصاب میشود. هنگامی که نخاع یا ریشه عصب دچار فشردگی شود کل مسیر حرکت عصب درگیر خواهد شد که به این وضعیت تنگی کانال نخاعی می گویند. تنگی کانال نخاعی در ناحیه پایین کمر ایجاد می شود و بیمار با علائمی از قبیل سوزن سوزن شدن، ضعف یا بی حسی مواجه می شود که قسمت پایین کمر، باسن، ران یا کشاله ران را درگیر میکند.
- هنگامی که غضروف مفاصل فاست تحلیل می رود زائده های استخوانی تشکیل می شوند و به علت ساییدگی روی یکدیگر باعث بروز التهاب و تورم خواهند شد. تورم ایجاد شده می تواند خفیف باشد و بیمار متوجه هیچگونه مشکلی نشود.
چگونه قولنج کمر را کاهش دهیم؟
اگر تاکنون از خود پرسیده اید که چرا به طور مداوم دچار قولنج کمر می شوم و چه کاری میتوانم انجام دهم؟ باید بدانید که انجام دادن چند اقدام ساده خانگی به شما کمک خواهد کرد اما فقط به شرطی به انجام دادن آنها بپردازید که هیچگونه دردی ندارید یا کمر شما دچار آسیب دیدگی نشده است. این تکنیک ها به شرح زیر می باشند:
حرکات کششی
از سفتی کمر باعث میشود تاندون و عضلات کمر بیشتر صدا بدهند. میتوانید به انجام دادن چند حرکت کششی ساده در منزل بپردازید تا عضلات شما شل شوند. از کشش بیش از حد کمر خود اجتناب کنید تا دچار درد نشوید و از بروز مشکلات دیگر جلوگیری نمایید.
افزایش مصرف مایعات
نوشیدن مایعات به مقدار کافی به بهبود لغزندگی مفاصل کمک میکند. گاهی اوقات قولنج بیش از حد کمر می تواند نشانه کمبود مایعات بدن باشد. اگر بیش از حد دچار قولنج کمر میشوید به مدت چند روز مایعات بیشتری مصرف کنید و سپس وضعیت خود را بررسی نمایید.
مصرف مواد غذایی برای افزایش سلامت مفاصل
سعی کنید در رژیم غذایی خود از خوراکیهایی استفاده نمایید که سطح سلامت مفاصل شما را افزایش می دهند. برخی از مواد خوراکی که به عنوان ضد التهاب طبیعی عمل می کنند عبارتند از:
- آلبالو
- آب
- سبزیجات انار
- ماهی تازه آب سرد (سالمون)
- گوجه فرنگی
- توت تازه
دوش آب گرم
برای شل شدن عضلات کمرتان دوش آب گرم بگیرید. دوش آب گرم معمولاً از قولنج کردن کمر جلوگیری میکند. دوش آب گرم یک روش ساده و موثر برای تسکین عضلات کمر محسوب می شود. همچنین می توانید از وان آب گرم استفاده کنید و مقداری نمک اپسوم یا روغنهای ضروری را به آن اضافه کنید تا آرامش بیشتری داشته باشید.
درمان آرتروز ستون فقرات ( عامل قولنج کمر)
موثرترین روش برای کنترل علائم آرتروز ستون فقرات، تشخیص به موقع و درمان مناسب می باشد. روش های درمانی غیر جراحی اغلب برای کنترل علائم فیزیکی و بهبود فعالیت حرکتی در طول روز مناسب هستند. برنامه درمان آرتروز ستون فقرات متشکل از دارو درمانی و فیزیوتراپی است.
- فیزیوتراپی بر انجام دادن یک مجموعه از تمرینات ورزشی خاص و هدف قرار دادن نقاط خاصی از بدن همراه است که به بهبود توانایی فرد برای انجام دادن فعالیت های روزمره از قبیل راه رفتن ،دوش گرفتن و لباس پوشیدن تمرکز میکند. اگرچه استراحت کردن یک بخش مهم از فرآیند بهبود است حفظ فعالیت جسمانی باعث تقویت عضلات اطراف مفصل آسیب دیده خواهد شد. هرچه عضلات قوی تر باشند پایداری مفصل افزایش خواهد یافت و به این ترتیب فشار کمتری به مفصل وارد می شود.
- تزریق استروئید فقط در مواردی انجام می شود که بیمار دچار درد متوسط تا شدید شده و به علت درد توانایی انجام دادن تمرینات ورزشی را ندارد. در صورتی که از تزریق استروئید در کنار فیزیوتراپی بهره گرفته شود معمولاً یک دوره بسیار مهم تحت عنوان پنجره فرصت در اختیار بیمار قرار می گیرد تا بیمار بتواند ضمن کنترل درد به انجام دادن فعالیت جسمانی بپردازد تا عضلات او قوی شوند. به این ترتیب بیمار میتواند به انجام دادن فعالیت جسمانی بپردازد و عضلات اطراف مفاصل آسیب دیده تقویت گردند و فشار کمتری به مفاصل وارد گردد که به این ترتیب بیمار دچار درد و التهاب بسیار کمتری خواهد شد.
- آرتروز ستون فقرات پایین کمر با تحلیل رفتگی غضروف ارتباط دارد. هنگامی که غضروف کمر دچار تحلیل رفتگی شود بیمار با مشکلات جدی مواجه خواهد شد. برخی روش های درمانی از قبیل تزریق سلولهای بنیادین و تزریق پلاسمای غنی از پلاکت از جمله روش های عالی برای بهبود آسیب دیدگی بافت آسیب دیده محسوب می شود.
- در مواردی که بیمار دچار مشکلات جدی کمر شده باشد پزشک انجام عمل جراحی را توصیه خواهد کرد.
آیا میتوان قولنج کمر را شکست؟
اکثر افراد قولنج کمر خود را می شکند اما معمولاً این کار توصیه نمیشود زیرا با شکستن قولنج مهره ها روی یکدیگر به حرکت در می آیند و با فاصله گرفتن از یکدیگر، گاز خارج میشود و صدای تق تق به گوش خواهد رسید. یک بار شکستن قولنج کمر معمولاً مشکلی ایجاد نخواهد کرد اما شکستن مداوم آن باعث بروز مشکلاتی خواهد شد. در صورتی که شما به این کار ادامه دهید معمولاً پایداری استخوانهای کم کاهش پیدا میکند. مفاصل کمر به طوری طراحی نشده اند که به طور مداوم دچار کش شوند و با گذر زمان انعطاف پذیری آنها از بین می رود به این ترتیب با شکستن مداوم قولنج کمر دچار آسیب دیدگی کمر خواهید شد.
برای شکستن صحیح قولنج کمر از فردی که در این زمینه مهارت دارد کمک بگیرید. در صورتی که خودتان اقدام به شکستن قولنج کمر نمایید ممکن است استخوان های کمر از یکدیگر فاصله بگیرند و ساییدگی آنها روی یکدیگر شما را دچار مشکل نماید. انجام دادن این کار باعث ناپایداری کمر می شود زیرا شما به کشش بیش از حد کمر خود می پردازید. شکستن مداوم قولنج کمر باعث بروز مشکلات زیر خواهد شد:
- درد مزمن کمر
- درد عصب سیاتیک
اگر بیش از حد دچار قولنج کمر می شوید بهتر است از دیگران برای شکستن قولنج تان کمک بگیرید اما احتیاط کنید. گاهی اوقات افراد نمی دانند که کشش کمر برای شکستن قولنج باعث آسیب دیدگی این اندام خواهد شد. بهعلاوه شکستن قولنج کمر به تداوم این کار کمک میکند یعنی با یک بار شکستن قولنج به شکستن مداوم آن نیاز خواهید داشت تا عضلات شما به طور موقت شوند حال آن که عضلات به تدریج سفت تر و سفت تر خواهند شد. شما مجبور هستید مجددا قولنج کمرتان را بشکنید تا کمی راحت شوید اما این چرخه ادامه پیدا می کند.