فهرست مطالب
علت تیر کشیدن درد در ناحیه لگن و کشیده شدن آن به سمت پا میتواند مربوط به خود لگن بوده یا به خاطر مشکلات احتمالی در ناحیه کمر باشد. در این شرایط تشخیص علت مشکل میتواند برای پزشک دشوار باشد، زیرا شرایط پاتولوژی از گرفتگی عضله یا کشیدگی تاندون تا فشار وارد شده به مهرهها، همگی میتوانند علائم کلینیکی و عوارض مشابه برای فرد ایجاد کنند.
پزشکان ما برای درمان این بیماری، رویکرد پلکانی دارند و استفاده از درمانهای سادهتر را در اولویت خود قرار میدهند متخصصین طب فیزیکی این کلینیک ابتدا درمانهای ساده و کم تهاجمی مانند درمانهای دستی و فیزیوتراپی را به بیماران پیشنهاد میدهند. در صورتی که بیمار به درمانهای ساده پاسخ نداد، استفاده از درمانهای تهاجمیتر و پرهزینهتر توصیه میشود. در نهایت اگر شرایط بیمار به گونهای است که هیچ کدام از این درمانها برای او مفید واقع نشد، متخصص طب فیزیکی بیمار را به جراح متبحر ارجاع میدهد. اما بیماران در اکثر موارد با استفاده از خدماتی که در این کلیینک ارائه میشود، از درمان جراحی بینیاز میشوند. از جمله از جراحیهای بستهای که در کلینیک طب فیزیکی و توانبخشی امید انجام میشود عبارتند از:
- لیزر نوکلوئوتومی
- آندوسکوپی به روش هیدروسیژن
- تزریقهای ترنسفورمینال
- تزریق در فاست
- رادیوفرکوئنسی
جهت کسب اطلاعات بیشتر و همچنین رزرو وقت ملاقات لطفا با کلینیک تماس حاصل فرمایید. همچنین جهت مراجعه به متخصصین ما در کلینیک فوق تخصصی درد و ستون فقرات در روزهای سه شنبه از ساعت 9 الی 15 میتوانید با شماره 09128444990 تماس بگیرید.
آیا این درد مربوط به سیاتیک است یا سایر عوامل باعث ایجاد آن میشود؟
سیاتیک عبارتی است که برای علائم مربوط به عملکرد عصب سیاتیک مورد استفاده قرار میگیرد. این عصب از پایین ستون فقرات شروع شده و تا پشت پا امتداد پیدا میکند. سیاتیک زمانی تشخیص داده میشود که عصب سیاتیک ملتهب شده یا به خاطر سایر انواع مشکلات در ناحیه پایین کمر تحت فشار قرار گیرد.
درد عصب سیاتیک
هنگامی که یکی از اعصاب ناحیه پایین کمر دچار التهاب شود، درد از طریق ریشه عصب سیاتیک حرکت کرده و به سمت پایین ران کشیده میشود. در ادامه این شرایط میتواند با کشیده شدن درد به سمت پشت یا پایین پا و یا انگشتان پا همراه باشد.
درد سیاتیک اغلب با تیر کشیدن و سوزش همراه است و همانطور که گفته شد معمولاً به پشت پا کشیده میشود. گاهی اوقات فرد به خاطر این شرایط، با احساس بی حسی، خارش، یا داغ شدن نیز در مسیر عصب در بدن مواجه میشود. بعضی افراد این درد را به صورت یک شوک الکتریکی توصیف میکنند. از طرف دیگر، علائم سیاتیک گاهی اوقات میتوانند به صورت یک درد دائمی خفیف در عضلات احساس شوند.
چه شرایط دیگری میتوانند باعث تیر کشیدن عصب سیاتیک شود؟
معمولترین دلایل درد سیاتیک در افراد جوان مربوط به فتق دیسک، بیماریهای از بین برنده دیسک، یا لیز خوردگی (سر خوردگی) مهرههای کمر است. در افراد بالای 60 سال، رایج ترین علت تیر کشیدن درد لگن و درد سیاتیک با فرسایش ستون فقرات، همچون تنگی کانال نخاعی یا انحطاط دیسک، ارتباط دارد.
امروزه در بسیاری از مواقع عبارت سیاتیک به اشتباه مورد استفاده قرار میگیرد. به این ترتیب افراد گرایش به استفاده از روشهای خوددرمانی برای این مشکل دارند و بسیاری از مواقع انجام این فعالیتها میتواند تاثیرات نامطلوب بر شرایط بیماری داشته باشد. در هر حال باید توجه داشته باشید اطلاع از علت اصلی ایجاد علائم سیاتیک در انتخاب روش درمان مناسب برای آن لازم و ضروری است.
سندرم پیریفورمیس
این سندرم زمانی ایجاد میشود که عضله پیریفورمیس که در پشت لگن قرار گرفته به عصب سیاتیک فشار وارد کند. در نتیجه این شرایط درد شدید در محل مفصل و در طول عصب سیاتیک در پشت پا احساس خواهد شد. در بعضی از موارد، این درد ممکن است تا ماهیچه ساق پا یا پایین پا کشیده شود. این سندرم در موارد نادر در بین افراد مشاهده شده و تشخیص آن از سایر شرایطی که باعث وارد شدن فشار به عصب سیاتیک در ناحیه کانال نخاعی میشود، دشوار است.
کشیدگی عضله
در ناحیه لگن مجموعهای از عضلات بزرگ قرار دارند که به سمت زانو امتداد یافتهاند. هنگامی که یک عضله ران دچار کشیدگی شده و به خاطر آن کوفتگی یا پارگی پیدا میکند، درد ایجاد شده در محل مفصل و نیز در طول عضله پخش میشود. برای مثال از این شرایط میتوان از پارگی عضله زردپی نام برد که شرایطی متداول در آسیبدیدگیهای ورزشی است.
بورسیت
التهاب بورس تروکانتریک (trochanteric bursa) که یک کیسه پر شده از مایع است که بین مفصل قرار دارد، باعث میگردد درد در ناحیه لگن به سمت پا کشیده شود. بورس تروکانتریک باعث کاهش اصطکاک و سایش بین اجزای مفصل در هنگام حرکت کردن آن میشود. به این ترتیب هر شرایطی که باعث افزایش فشار به بورس شود (همچون دراز کشیدن بر روی ناحیه آسیب دیده یا راه رفتن)، ممکن است باعث افزایش درد در ناحیه لگن شود. بورسیت میتواند در همه افراد مشاهده شود، اما امکان مشاهده آن بیشتر در بین خانمها، مردان میانسال و افراد مسن وجود دارد.
آرتروز
از بین رفتن غضروف و تغییرات استخوانی در هنگام ابتلا به آرتروز معمولاً باعث ایجاد مشکلات خاص برای مفاصل بدن میشود. به این ترتیب در اکثر موارد مفاصلی تحت تاثیر قرار میگیرند که وزن بدن بر روی آنها قرار دارد. بطور خاص مفصل لگن یکی از مفاصلی است که در معرض ریسک فرسایش در نتیجه ابتلا به آرتروز قرار دارد. در مواردی که بیماری پیشرفت کرده باشد، آسیب وارد شده به مفصل میتواند باعث احساس درد شدید در محل مفصل و ران شود.
نکروز استخوان ران
مفصلی که بیش از همه تحت تاثیر ابتلا به نکروز استخوان ران است، مفصل لگن میباشد. هنگامی که فرآیند خونرسانی به سر گرد مفصل به خاطر شرایطی همچون شکستگی استخوان یا در رفتگی آن دچار آسیب میشود، سلولهای استخوان میمیرند. به این ترتیب با پیشرفت فرآیند تدریجی از بین رفتن سلولهای استخوانی، درد شدید در ناحیه لگن و پا احساس خواهد شد. در موارد ابتلا به آرتروز حاد، احتمالاً برای درمان موارد ابتلا به نکروز استخوانی لازم است از عمل جراحی تعویض مفصل برای بیمار استفاده شود.
پوکی استخوان گذرا
پوکی استخوان گذرا که عمدتاً بر زنان باردار پس از شش ماه از شروع بارداری تاثیر دارد و نیز در بین مردان میانسال مشاهده میشود، معمولاً باعث ایجاد درد شدید در جلوی ران شده و این درد به ناحیه پا کشیده میشود. بر خلاف سایر انواع پوکی استخوان، امکان بازگشت شرایط این بیماری و درمان آن بطور کامل وجود دارد.
شکستگی
شکستگی استخوان لگن در یک چهارم بالای استخوان فیمور یا استخوان ران در محل اتصال آن به حفره لگن خاصره ایجاد میشود. در نتیجه این شرایط درد شدید در مفصل ایجاد شده و به سمت بالای ران کشیده میشود. شکستگی استخوان لگن به خاطر زمین خوردن یا ابتلا به بیماریهایی مثل پوکی استخوان به مقدار زیاد در بین افراد مسن دیده میشود. در نتیجه این شرایط زندگی فرد به شدت تحت تاثیر قرار گرفته و بسیاری افراد هیچگاه نمیتوانند از شرایط ایجاد شده به خاطر آن بطور کامل رهایی پیدا کنند.
تشخیص
در صورتی که درد در ناحیه باسن یا پای خود داشتید یا احساس کردید پای شما بی حس شده یا سوزش دارد، لازم است با پزشک خود ملاقات کنید تا به این ترتیب علت مشاهده این علائم در بدن از نظر کلینیکی بررسی شود.
درمان
درمان این مشکل میتواند با توجه به علت ایجاد آن در افراد متفاوت باشد. برای مثال فتق دیسک و تنگی کانال نخاعی میتوانند باعث ایجاد علائم مشابه در ارتباط با درد سیاتیک شوند، اما روشهای درمان فیزیوتراپی برای هر یک از این موارد کاملاً متفاوت هستند. در این شرایط خم شدن به جلو از ناحیه کمر میتواند برای موارد تنگی کانال نخاعی مفید باشد، اما بطور همزمان میتواند در صورت ابتلای فرد به مشکل فتق دیسک، باعث تشدید درد و ناراحتی بیمار شود. در صورتی که لیز خوردگی (سر خوردگی) مهره باعث ایجاد درد در ناحیه لگن شده باشد، احتمالاً لازم است از عمل جراحی برای هماهنگ کردن و تثبیت موقعیت مهرهها قبل از انجام هر گونه تمرین حرکتی استفاده شود. در حقیقت روش درمان انتخاب شده برای رفع مشکل بیمار در این شرایط به تشخیص پزشک معالج بستگی خواهد داشت.