فهرست مطالب
تاریخ: ۹ اسفند ۱۴۰۲
آرتروز، بهخصوص اسپوندیلوز و آرتریت روماتوئید (روماتیسم مفصلی) میتوانند موجب احساس درد در گردن شوند. روشهای درمانی سرخود و یا تجویزشده توسط پزشک میتوانند در مدیریت عارضه، به شما کمک کنند. دو نوع آرتروز گردن معمولاً منجر به ایجاد درد در گردن میشوند: اسپوندیلوز گردن و آرتریت روماتوئید. در هر دو نوع، علت ایجاد درد و ناراحتی در گردن، آسیب به مفاصل میباشد.
انواع آرتروز گردن
اسپوندیلوز گردن
درد ستون فقرات ناحیهی گردن با بالا رفتن سن، شایعتر میشود که علت این امر معمولاً تخریب استخوانهای گردن در اثر کهولت سن میباشد. این فرایند تخریبی موجب اسپوندیلوز گردن شده که با نام استئوآرتریت گردن نیز شناخته میشود. استئوآرتریت ممکن است با رشد خارهای استخوانی و مشکلات مربوط به رباطها و دیسکهای گردن همراه باشد.
آرتریت روماتوئید (روماتیسم مفصلی)
نوع دیگری از آرتروز که میتواند موجب درد گردن شود، آرتریت روماتوئید (روماتیسم مفصلی)نام دارد، عارضهای التهابی که باعث آسیب دیدن مفاصل میشود. درحالیکه آرتروز روماتوئید معمولاً مفاصل انگشتان و مچ دست را درگیر میکند، میتواند مفاصل دیگری مانند مفاصل گردن را نیز به خود مبتلا کند.
علائم و نشانهها
اسپوندیلوز گردن
علائم اسپوندیلوز گردن عبارتاند از:
- گرفتگی و درد گردن
- درد منتشرشده به درون دستها
- ضعف و بیحسی در دستها تا کف دست
- ضعف و بیحسی در پاها تا کف پا که ممکن است موجب مشکلات تعادلی گردد
- صداهای ناهنجار گردن و احساس فرسایش از درون آن
- گرفتگی عضلانی در گردن
- سردرد
- زودرنجی
- خستگی مفرط
- بیخوابی
آرتریت روماتوئید (روماتیسم مفصلی)
علائم و نشانههای التهاب میتوانند شامل موارد زیر باشند:
- مفاصل گرم، متورم و حساس نسبت به لمس
- درد و گرفتگی در مفصل به هنگام صبح که بیش از ۳۰ دقیقه طول بکشد
- خستگی مفرط
- تب
تشخیص
اسپوندیلوز گردن
برای تشخیص اسپوندیلوز گردن، پزشک شما سؤالاتی در مورد علایم آرتروز گردن از شما پرسیده تا به عوامل ایجاد آرتروز گردن پی ببرد. سپس یک معاینهی فیزیکی ترتیب میدهد. همچنین ممکن است انجام آزمایشات عکسبرداری مانند عکسبرداری با اشعهی ایکس و یا اسکن MRI موردنیاز باشد تا بدین ترتیب پزشک بتواند مهرههای ستون فقرات، دیسکها و رباطهای گردن را مشاهده کرده و در صورت وجود موارد غیرطبیعی مانند خارهای استخوانی که موجب ایجاد درد و علائم دیگر میشوند، از آنها مطلع گردد.
روماتیسم مفصلی
تشخیص آرتریت روماتوئید (روماتیسم مفصلی) با انجام یک معاینه فیزیکی و بررسی علائم شروع میشود. همچنین، پزشک ممکن است برای شما آزمایشاتی مانند آزمایش خون و عکسبرداری با اشعه ایکس تجویز کند تا بهتر بتواند شرایط و وضعیت شما را درک کند.
درمان
مدیریت
علاوه بر درمانهای پزشکی، موارد زیر را نیز در نظر بگیرید:
ورزش. زمانی که بیماری شما در حالت غیرفعال است، باید به خودتان فعالیت و تحرک دهید، اما باید مراقب باشید که این کار را بیش از حد انجام ندهید. ورزش و تحرک ملایم میتواند به کاهش درد کمک کند، تحرکپذیری را تقویت کرده و خستگی را برطرف کند. به طور کلی، ورزش برای حفظ سلامت عمومی افراد نیز مفید است. همچنین، ممکن است به شما توصیه شود تا ورزشهای آبی و سایر ورزشهایی که بهطور خاص برای افراد مبتلا به آرتروز طراحی شدهاند را انجام دهید.
کمپرس یخ. کمپرس یخ یک روش ارزان، موثر و بدون نیاز به دارو است که برای تسکین درد و تورم بکار میرود. بکارگیری درست و مطمئن یخ بر روی پوست میتواند التهاب را بطور موثری کاهش دهد.
عدم استعمال دخانیات. اگر سیگار میکشید، راهی برای متوقف کردن آن پیدا کنید. در صورت استعمال دخانیات، احتمال بروز عوارض ناشی از آرتریت روماتوئید (روماتیسم مفصلی) و همچنین خطر ابتلا به پوکی استخوان افزایش پیدا میکند.
حمام آب گرم. علاوه بر کمک به خوابیدن، حمام آب گرم میتواند درد مفاصل را تسکین داده و گرفتگیهای عضلانی را از بین ببرد.
داروهای گیاهی. اگر به دنبال یک راه طبیعی برای رهایی از درد هستید، زردچوبه، ادویهی معمول آشپزخانهها اثر ضدالتهابی داشته و میتواند گردن درد ایجادشده به دلیل التهاب را تسکین دهد. کندر نیز یکی دیگر از مسکنهای طبیعی است که خاصیت ضدالتهابی نیز دارد.
تمرینات یوگا. نوعی ورزش باستانی که شامل حرکات کششی، فیگورهای خاص و مدیتیشن بوده و نهتنها ورزش بسیار مناسبی است، بلکه میتواند با خاصیت آرامشبخشی خود، درد گردن و استرس را نیز کاهش دهد.
ماساژ. بهمنظور رهایی موقتی از درد میتوانید از یک نفر و یا از یک متخصص بخواهید تا ناحیهی دردناک گردن شما را بهآرامی ماساژ دهد.
درمان پزشکی
اسپوندیلوز گردن
ازجمله روشهای درمانی برای رفع علائم آرتروز گردن میتوان موارد زیر را نام برد:
- گردن بند طبی. محدود کردن حرکات گردن با استفاده از یک گردن بند طبی.
- دارو. داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی (NSAIDs) و دیگر داروهای مسکن میتوانند در کاهش درد و ورم مؤثر باشند.
- فیزیوتراپی
- گرما درمانی
- سرما درمانی و استفاده از یخ
- تمرینات انجامشده برای بهبود حالت بدن
- منیپولاسیون و روشهای درمانی کایروپراکتیک
- ورزشهای گردن بهمنظور تقویت و کشیدن ستون فقرات
- تزریق استروئید به گردن در برخی از موارد
- در موارد نادر، ممکن است بهمنظور برداشتن فشار از روی نخاع که به دلیل خارهای استخوانی و یا فتق دیسکهای بین مهرهای به وجود آمده است، عمل جراحی موردنیاز باشد.
آرتریت روماتوئید (روماتیسم مفصلی)
اثر آرتریت روماتوئید (روماتیسم مفصلی) بر روی افراد مختلف متفاوت بوده و روش درمانی مورداستفاده، به علائم و شدت آنها بستگی دارد. از روشهای درمانی رایج برای آرتریت روماتوئید (روماتیسم مفصلی) میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- استفاده از دارو برای کاهش درد و التهاب
- استفاده از دارو برای کند کردن روند تخریب مفصل، مانند داروهای اصلاحکنندهی بیماری ضد روماتیسمی (DMARDs) و داروهای اصلاحکنندهی پاسخهای بیولوژیکی.
- استراحت در زمان نیاز.
- روشهای درمانی کایروپراکتیک بهمنظور کاهش درد گردن به وسیلهی حرکت دادن مهرهها.
- اسپلینت بهمنظور حمایت از مفاصل متورم و دردناک.
- عمل جراحی در زمان ضرورت. ازجمله جراحیهای انجامشده میتوان به عمل تعویض مفصل (بسته به مفصل درگیر شده)، عمل بازسازی تاندونها و یا برداشتن بافتهای دچار التهاب اشاره کرد.