دیسک کمر در کارمندان: علت، درمان و پیشگیری از آسیب دیسک در محیط کار

تاریخ: ۹ اسفند ۱۴۰۲

امروزه دیسک کمر در کارمندان به یک نگرانی تبدیل شده است. بسیاری از کارمندان به علت نشستن‌های طولانی مدت، نداشتن وضعیت صحیح بدن هنگام ایستادن و نشستن، بی تحرکی و یا بلند کردن اجسام سنگین بیشتر مستعد فتق و یا آسیب دیسک کمر می‌باشند.

فتق دیسک کمر، پارگی دردناک غضروف بیرونی دیسک کمر و تراوش غضروف درونی از دیسک است. دیسک‌های کمر بالشتک‌های بین مهره‌ای در کمر هستند. اگر این دیسک‌ها به دلیل فرسایش یا ضربه، دچار آسیب شوند، به طور غیرطبیعی متورم شده یا از هم جدا می‌شوند. در صورتی که این فتق دیسک، بر عصب‌های مجاور فشار وارد کند، می‌تواند باعث کمردرد و درد در پاها شود. فتق دیسک یکی از متداول‌ترین عوامل کمردرد و درد پا در کارمندان است.

بنابراین برای پیشگیری از آسیب دیسک، اصلاح وضعیت صحیح بدن، حرکات کششی و استراحت‌های بین ساعات کاری برای کارمندان ضروری است.

برای دریافت مشاوره درباره‌‌ی درمان دیسک کمر و یا برای رزرو نوبت در کلینیک امید با شماره تلفن‌ ۰۹۱۲۸۴۴۴۹۹۰ تماس حاصل فرمایید.

علائم دیسک کمر چیست؟


به دلیل شدت درد ناشی از دیسک کمر، این بیماری تاثیر زیادی در توانایی کاری فرد دارد. دیسک کمر می‌تواند منجر به درد ناتوان کننده‌ای شود که تا پاها کشیده می‌شود. به دلیل شدت درد، توانایی شما تحت تاثیر قرار می‌گیرد و قادر به ایستادن یا نشستن در یک موقعیت یکسان برای طولانی مدت نخواهید بود.

علائم دیگر فتق دیسک کمر در کارمندان شامل موارد زیر است:

  • درد در پاها (که همچنین سیاتیک یا رادیکولوپاتی نامیده می‌شود)
  • کمردرد
  • بی‌حسی و احساس سوزن سوزن شدن در پاها
  • ضعف در پا یا کف پا

فتق دیسک کمر در برخی از بیماران می‌تواند به تمام عصب‌های انتهای طناب نخاعی که ریشه طولانی عصب در زیر کمر است و به عصب دم اسبی شناخته می‌شود، فشار وارد کند، و منجر به اختلال عملکرد عصبی شود. این مشکل به طور معمول رخ نمی‌دهد اما در صورت بروز، نیاز به توجه و درمان پزشکی اورژانسی دارد. علائم آن شامل موارد زیر است:

  • تشدید درد، بی‌حسی و ضعف در کمر و پاها که فعالیت روزانه را دچار اختلال می‌کند
  • اختلال در مثانه یا مدفوع (مانند از دست دادن کنترل ادرار یا حرکت مدفوع)
  • بی‌حسی کمر – کاهش احساس در ناحیه داخلی ران‌ها، پشت پاها و نواحی مقعد

فتق دیسک کمر چگونه تشخیص داده می‌شود؟


تشخیص فتق دیسک کمر

پزشک، علاوه بر انجام معاینات کامل جسمانی و بررسی سابقه پزشکی بیمار، ممکن است از آزمایشات خاصی نظیر اشعه ایکس، ام آر آی، و سی‌تی اسکن برای تشخیص دیسک کمر در افراد کارمند استفاده کند. گاهی اوقات، آزمایشی به نام الکترومیاگرام نیز انجام می‌شود تا فعالیت الکتریکی در طول عصب‌ها بررسی شده و ناحیه آسیب دیده مشخص گردد.

نکاتی برای دیسک کمر در کارمندان


  • اگر دچار فتق دیسک کمر هستید، یکی از نکات مهمی که باید از انجام آن خودداری کنید، نشستن طولانی مدت است. هنگام نشستن به خصوص اگر به دلیل شغل خود، مدت طولانی در این حالت قرار دارید، فشار زیادی به دیسک ستون فقرات وارد می‌شود.
  • حفظ راستای ستون فقرات همیشه چه در حالت نشستن، ایستادن یا راه رفتن اهمیت دارد. وضعیت نامناسب بدن به طور مداوم، فشار زیادی بر تعدادی از دیسک‌های ستون فقرات به خصوص در ناحیه گردن و کمر وارد می‌کند. سر خود را بالا بگیرید، شانه‌ها را به سمت عقب داده و ستون فقرات را صاف نگه دارید.
  • تمریناتی را به طور منظم در برنامه ورزشی خود قرار دهید که عضلات، تاندون‌ها و رباط‌ها و عضلات مرکزی کمر و پا را تقویت کنند. همچنین از تمرینات ایروبیک استفاده کنید زیرا این ورزش سیستم قلب و عروق را بهبود می‌بخشد، که به حفظ سلامت بافت‌های بدن کمک می‌کند. تمرینات انعطافی نیز عضلات کمر و رباط‌ها را شل کرده و می‌کشد. از این رو در طول ساعات کاری، زمانی را به ایستادن و راه رفتن اختصاص دهید.
  • روش صحیح بلند کردن اجسام را یاد بگیرید. غالباً افراد در تلاش برای بلند کردن اجسام سنگین، از خم شدن از ناحیه کمر استفاده می‌کنند. این عمل به این معناست که برای بلند کردن وزن، از کمر به جای عضلات قوی پاها استفاده می‌شود. حتی بدتر از آن، گاهی افراد هنگام بلند کردن اجسام سنگین، کمر خود را می‌چرخانند. برای جلوگیری از این مشکلات، سعی کنید اجسام را با خم کردن زانوها بلند کنید و هنگامی که کمر شما در حالت صاف قرار گرفت، از جا بلند شوید. این اقدام باعث می‌شود از نیروی پاها به‌جای کمر برای بلند کردن استفاده شود.
  • داشتن وزن مناسب: داشتن اضافه وزن یا چاقی، فشار و کشش بیش از حد به کمر و زانوها وارد می‌کند. همچنین ممکن است باعث وضعیت نامناسب بدن شود.
  • استرس محیط کار را کنترل کنید: استرس می‌تواند منجر به سفت شدن عضلات و رباط‌ها شود که باعث افزایش فشار بر ستون فقرات خواهد شد. به طور منظم فعالیت‌هایی که استرس را کاهش می‌دهد، انجام دهید تا از آسیب‌های جسمانی که استرس بر بدن وارد می‌کند، جلوگیری شود.
  • در محل کار به طور مداوم وضعیت بدن را تغییر دهید: نشستن یا ایستادن طولانی مدت بدون تغییر وضعیت می‌تواند به طور کلی بر ستون فقرات و به خصوص بر دیسک‌هایی از ستون فقرات فشار وارد کند. تحقیقات پزشکی نشان می‌دهد که افراد نیاز دارند که حداقل هر ۳۰ دقیقه حرکت کنند و از حرکات کششی استفاده کنند.
  • سیگار نکشید: سیگار کشیدن باعث از دست دادن بافت‌های سالم، مواد مغذی و اکسیژن خود می‌شود و این خطر بروز فرسایش دیسک کمر و پوکی استخوان را افزایش می‌دهد. سرفه‌های طولانی مدت نیز در افرادی که سیگار می‌کشند، فشار روی ستون فقرات را افزایش می‌دهد. برای حمایت از کمر خود، از جسمی مانند بالشت کمک بگیرید.
  • کفش مناسب بپوشید. پوشیدن کفش و کفی طبی مناسب در محیط کار برای پیشگیری از دیسک کمر و بسیاری از آسیب‌های ستون فقرات موثر است.
  • اگر دیسک کمر شما شدید است به طوری که مانع از انجام فعالیت‌های روزانه طبق روال قبل می‌شود، و اگر بر این باور هستید که این مسئله باعث از دست دادن شغل شما می‌شود، پس بهتر است که به پزشک مراجعه کنید.

درمان دیسک کمر در کارمندان


درمان‌های زیادی وجود دارد که برای کمک به دیسک کمر در کارمندان به کار گرفته می‌شود.

  • شاید مهمترین نوع درمان برای دیسک کمر در کارمندان، استراحت کامل است؛ دیسک آسیب دیده به زمان نیاز دارد تا بهبود یابد و بسیار مهم است که فعالیت‌هایی را که باعث تشدید آن می‌شوند، فوراً پس از آسیب دیدگی به حداقل برسانید.
  • کاهش التهاب و استراحت دادن به عضلات اطراف ناحیه آسیب دیده می‌تواند به تسریع روند بهبودی کمک کند و اینکار با چندین روش که شامل استفاده از گرما و سرما درمانی، ماساژ یا دارو است، به دست می‌آید.
  • هنگامی که مرحله بهبودی پایان یافت، می‌توان از فیزیوتراپی برای تقویت کمر استفاده کرد تا از دیسک حمایت کرده و از آسیب بیشتر جلوگیری شود.
  • در موارد شدید، ممکن است برای بهبودی کامل جراحی مورد نیاز باشد.
آخرین مقالات
تلفن نوبت دهی کلینیک