فهرست مطالب
دیسکها ضربهگیر بین استخوانهای ستون فقرات (مهرهها) شما هستند. آنها یک پوشش بیرونی سخت به نام فیبروز آنولوس دارند که در یک ماده ژل مانند نرم داخلی به نام نوکلئوس پالپوزوس (NP) نگهداری میشود. این ژل داخلی هنگام پارگی آنولوس میتواند فتق شود و این باعث تورم یا فشار بر عصب نخاعی شده و منجر به سیاتیک میشود (اصطلاح پزشکی رادیکولوپاتی است). اولین درمان فتق دیسک اغلب فیزیوتراپی است تا ببینیم آیا درد و علائم از بین میرود یا خیر. در صورت عدم موفقیت، درمانهای دیگری مانند دیسکوژل اغلب ارائه میشود.
درمان فتق دیسک با دیسکوژل، یک اتانول ژلهای غیر استروئیدی، الکل منجمد شده مخلوط با ماده کنتراست.
دیسکوژل برای درمان دیسک کمر، یک روش حداقل تهاجمی است و هیچ عارضه و خطر نگران کنندهای دارد. برای کسب اطلاعات بیشتر دربارهی دیسکوژل ادامهی مطلب را بخوانید.
علت دیسک کمر چیست؟
فتق دیسک اغلب در اثر خرابی تدریجی به نام تحلیل دیسک ایجاد میشود. تحلیل رفتن دیسک با افزایش سن رایج است زیرا دیسک نخاعی میتواند مقداری از آب خود را از دست بدهد و این امر منجر به انعطاف پذیری کمتر شده و دیسک مستعد پارگی و فتق حتی با جزئیترین آسیبها شود.
در حالی که خرابی دلیل رایج فتق دیسک است، علت دیگر میتواند آسیب باشد. بلند کردن با عضلات پشت به جای عضلات پا یا ران مانند ضربه یا افتادن به پشت میتواند باعث ایجاد فتق دیسک شود. همچنین عواملی وجود دارد که احتمال فتق دیسک شما را افزایش میدهد. برخی از آنها عبارتند از:
- وزن: با اضافه وزن فشار اضافی به ستون فقرات وارد میشود.
- شغل: افرادی که از نظر جسمی مشاغل سختی دارند، بیشتر در معرض خطر هستند زیرا ممکن است در اثر کوشش جسمی مانند کشیدن، بلند کردن و خم شدن دچار پارگی شوند.
- ژنتیک: در برخی موارد، مشخص شده است که افراد احتمال ابتلا به دیسک فتق را به ارث میبرند.
علائم دیسک کمر چیست؟
بیرون زدگی دیسک میتواند در هر قسمت از ستون فقرات شما، از گردن تا کمر رخ دهد، اگرچه شایعترین آن در قسمت پایین کمر است. و از آنجا که بیرون زدگی دیسک کمر میتواند فشار بیشتری بر روی اعصاب و ماهیچههایی که به طور پیچیدهای بر روی ستون فقرات قرار گرفتهاند، ایجاد کند، میتواند باعث ایجاد علائم زیر شود:
- ضعف عضله کمر غیر قابل توضیح
- بیحسی پا و درد در یک طرف بدن
- درد پشت و پا در شب بدتر میشود
- کمر درد با حرکات خاص بدتر میشود
- درد پشت و پا پس از ایستادن یا نشستن بدتر میشود
- کمر درد هنگام راه رفتن در مسافتهای کوتاه تجربه میشود
- سوزن سوزن شدن یا احساس سوزش در هنگام لمس ناحیه آسیب دیده
علائم میتواند از فردی به فرد دیگر متفاوت باشد.
بسته به شدت علائم، پزشک مناسبترین شیوهی درمان را به بیمار توصیه میکند. یکی از موثرترین درمانها برای رفع علائم آزار دهندهی دیسک کمر، دیسکوژل است. میتوانید با مشورت با پزشک ستون فقرات، اطلاعات بیشتری دربارهی دیکوژل بدست آورید.
دربارهی دیسکوژل
روش دیسکوژل در میان تکنیکهای میکرو تهاجمی برای فتق دیسکهای گردنی، قفسه سینه و کمر بهترین است. دیسکوژل از سال 2005 مورد استفاده قرار گرفته است و اکنون به عنوان روش درمانی طلایی در اکثر کشورهای پیشرفته در سراسر جهان مورد استفاده قرار میگیرد. این محصول با استفاده از روشهای میکرواینجکشن با بیحسی موضعی در مدت زمان تقریبی 20 تا 30 دقیقه انجام میشود. این روش قادر به کاهش فشار اینترادیسکال و حتی در طولانی مدت اندازه فتق دیسک است.
دیسکوژل در حقیقت تنها روشی است که فقط شامل برداشتن فتق دیسک نیست بلکه ناحیه آسیب دیده را پر کرده و به یک ایمپلنت دائمی تبدیل میکند. همچنین، این تنها روشی است که باعث کاهش ارتفاع دیسکها نمیشود. این روش برای هزاران بیمار در بسیاری از کشورها استفاده شده است و خوشبختانه هیچ واکنش آلرژیک یا عارضه دیگری ایجاد نکرده است. این یک روش سرپایی است و بیمار میتواند پس از تقریباً دو یا سه ساعت پس از تزریق مرخص شود. درمان فتق دیسک با دیسکوژل بسته به سایر شرایط و شدت مشکل در 85 تا 92٪ موارد موفقیت آمیز بوده است. این درصد موفقیت بسیار رضایت بخشی برای این محصول باقی مانده است.
مزایای درمان با دیسکوژل
برخی از مزایای درمان با دیسکوژل:
- امکان تکرار تزریق در صورت نیاز
- عدم وجود عوارضی مانند واکنشهای آلرژیک، عفونتها، تشکیل اسکار، چسبندگی …
- امکان استفاده از آن در موارد قلبی، ریوی، فشار خون بالا …
- اگر به هر دلیلی نیاز به جراحی باشد، دیسکوژل تزریقی هیچ تداخلی با آن ندارد.
- از نظر زیبایی بسیار سودمند است، زیرا هیچ گونه ایجاد زخم در پوست ایجاد نمیکند.
پیشگیری از درد دیسک کمر پس از درمان دیسکوژل
جلوگیری از فتق دیسک همیشه امکان پذیر نیست، اما مراحلی وجود دارد که میتوانید برای کاهش خطر یا جلوگیری از عود مجدد دیسک پس از دیسکوژل انجام دهید:
- از تکنیکهای مناسب بلند کردن استفاده کنید. از کمر خم نشوید. در حالی که کمرتان را صاف نگه داشتهاید، زانوها را خم کرده و از عضلات قوی پا استفاده کنید تا به شما در پشتیبانی از بار کمک کند.
- وزن سالمتان را حفظ کنید. وزن اضافی به کمر فشار وارد میکند.
- هنگام راه رفتن، نشستن، ایستادن و خوابیدن حالت بدنی خوب را تمرین کنید. به عنوان مثال، صاف بایستید و شانهها را عقب ببرید، شکم را در داخل قرار دهید و قسمت کوچکی از پشت را صاف کنید. روی زمین نشسته و کف پاهایتان را صاف قرار دهید یا بلند کنید. روی تشک سفت بخوابید و به پهلو بخوابید نه شکم.
- هنگام نشستن به مدت طولانی اغلب کشش داشته باشید.
- کفش پاشنه بلند نپوشید.
- به طور منظم ورزش کنید تا عضلات پشت، پاها و شکم خود را قوی نگه دارید. به طور منظم در ورزشهای هوازی شرکت کنید. سعی کنید انعطاف پذیری را با تقویت در یک برنامه تمرینی منظم متعادل کنید.
- سیگار را ترک کنید.
- وعدههای غذایی سالم و متعادل بخورید.