دلیل سوزش کف پا و درمان (دیابت، آسیب عصب، کمبود ویتامین B12 و …)

تاریخ: ۱۵ آبان ۱۴۰۲

سوزش کف پا به احساس سوزشی اطلاق می‌شود که در قسمت کف و انگشتان پا ایجاد می‌شود، که علل مختلف یا حتی یک عامل ناشناخته می‌تواند باعث ایجاد آن شود. متداول‌ترین عامل سوزش کف پا، نوروپاتی یا آسیب عصب است، که با بیماری دیابت ارتباط دارد. اما عوامل و دلایل مختلف دیگری مانند کمبود برخی مواد مغذی در بدن، منجر به سوزش کف پا می‌شود. در این مقاله عوامل و همچنین روش‌های درمانی و درمان‌های خانگی سوزش کف پا توضیح داده می‌شود.

برای دریافت مشاوره درباره‌‌ درمان سوزش کف پا و یا برای رزرو نوبت در کلینیک امید با شماره تلفن‌ ۰۹۱۲۸۴۴۴۹۹۰ تماس حاصل فرمایید.

علت سوزش کف پا


علت سوزش کف پا

قرار گرفتن در معرض حرارت مانند زمانی که در نزدیکی آتش یا یک وسیله بخاری برقی قرار دارید، اگر منبع گرمایی حرارت زیادی داشته باشد یا مدت زمان طولانی در نزدیکی آن قرار داشته باشید، به طور طبیعی منجر به احساس سوزش می‌شود. بنابراین این عامل مورد بررسی قرار نمی‌گیرد. با برداشتن منبع گرما یا دور شدن از آن، احساس سوزش باید کاهش یابد، مشروط بر اینکه آسیبی به بافت بدن وارد نشده باشد.

آسیب

آسیب‌های غیر قابل کنترل، شیمیایی و الکترومغناطیسی می‌تواند باعث احساس سوزش در کف پا شود. به غیر از سوختگی، دیگر آسیب‌های غیرقابل کنترل مانند ضربه مستقیم یا شدید می‌تواند منجر به احساس سوزش کف پا شود. مواد شیمیایی مانند اسید که سوزآور هستند و به پوست آسیب می‌زنند، می‌توانند یکی از عوامل این احساس سوزش باشند. آسیب‌های الکترومغناطیسی عمدتاً به دلیل آفتاب سوختگی ایجاد می‌شود، در جایی که نور فرابنفش، در نور شدید خورشید یا اتاقک‌های برنزه کردن به سطح پوست آسیب وارد می‌کنند.

عفونت‌ها

برخی از عفونت‌های مختلف پا ممکن است باعث ایجاد احساس سوزش شوند. عفونت‌های باکتریایی پوست، مانند زرد زخم، یا در نواحی عمیق‌تر در بافت‌های زیرپوستی (سلولیت) به دلایل دیگر، احساس سوزش ایجاد می‌کنند. عفونت دیگری که باعث احساس سوزش کف پا می‌شود، مشکل پای ورزشکار است. این مشکل یک عفونت قارچی سطحی پوست پا است که بسیار متداول است. در عفونت‌های سیستماتیک مانند عفونت HIV نیز علائمی مانند سوزش کف پا احساس می‌شود، و این در حالی است که هیچ عفونتی در پاها وجود ندارد.

عوامل محیطی و سمی

عوامل محیطی مانند قرار گرفتن در معرض سرما نیز می‌تواند باعث احساس سوزش کف پا شود. سرمازدگی اغلب همراه با بی‌حسی در ناحیه درگیر است اما اصولاً هنگامی که آن ناحیه گرم شده، احساس سوزش ایجاد می شود. قرار گرفتن در برابر مواد سمی مختلف نیز می‌تواند احساس سوزش ایجاد کند. سرب و جیوه نمونه‌هایی هستند که در صورت تماس با بدن می‌توانند این احساس سوزش را ایجاد کنند، با این حال، این مسئله به مقدار و مدت زمانی که شخص در معرض این مواد قرار می‌گیرد و همچنین ناحیه‌ تماس با آن‌ها بستگی دارد.

آسیب و اختلالات عصبی

چندین مشکل عصبی وجود دارد که علائم احساس سوزش را ایجاد می‌کنند. واژه آسیب اعصاب محیطی، به گروهی از بیماری‌ها و اختلالات عصبی اشاره دارد که عصب‌های خارج از مغز و ستون فقرات را درگیر می‌کند.

  • تحت فشار قرار گرفتن عصب (عصب باریکش) در جایی که عصب درگیر شده است. این مشکل معمولاً در ریشه عصب در ناحیه‌ای که از ستون فقرات جدا می‌شود مانند سیاتیک، رخ می‌دهد.
  • آسیب به عصب می‌تواند به دلایل مختلفی ایجاد شود، که گاهی اوقات به طور طبیعی به دلایل شیمیایی رخ می‌دهد اما اغلب به دلایلی غیرقابل کنترل مانند تحت فشار قرار گرفتن عصب، ناشی از ضربه‌های شدید و همچنین قطع بخشی از عصب می‌باشد.
  • نوروپاتی یا آسیب عصبی ناشی از دیابت، یک عارضه ناشی از ایستادن طولانی و اغلب به دلیل درمان نامناسب دیابت ملیتوس است. بالا رفتن سطح گلوکز خون با گذشت زمان به عصب صدمه وارد می‌کند.
  • موارد دیگر:
    • سندرم گیلن باره (Guillain-barre)
    • اسکلروز چندگانه یا ام اس
    • بیماری زونا
    • بیماری دندان شارکوت ماری (CMT)
    • نوروپاتی الکلی

اختلالات ناشی از گردش خون

ممکن است وجود سوزش در پا ارتباطی با مشکلات ناشی از کاهش گردش خون در آن داشته باشد. کاهش عرضه خون حاوی اکسیژن می‌تواند منجر به التهاب بافت شود که به عنوان ایسکمی شناخته می‌شود. بیماری عروق محیطی (PAD) یک بیماری مرتبط با کاهش گردش خون است که ممکن است ایجاد شود. این مشکل به دلیل تصلب شدن و باریک شدن عروق پاها رخ می‌دهد. سوزش کف پا نیز ممکن است در بیماری‌های عروقی مانند واریس و ترومبوز عمقی (DVT) مشاهده شود، زیرا در این شرایط، جریان خون به درستی از پاها به سمت قلب بازگشت نمی‌یابد. همچنین، پدیده رینو نیز می‌تواند یکی از عوامل ممکن باشد.

مشکلات مفصل

مشکلات مختلف مفصل نیز علائم احساس سوزش پا را ایجاد می‌کنند، که عمدتاً در نواحی مفصل آسیب دیده بروز می‌کنند. این مشکل در بیماری‌هایی مانند آرتریت روماتوئید، استئوآرتریت و نقرس مشاهده می‌شود. آرتریت روماتوئید یک بیماری خودایمنی است که به طور معمول مفاصل کوچک را درگیر می‌کند. استئوآرتریت بیشتر در مفاصل بزرگتر بروز می‌کند. نقرس به طور عمده در انگشتان پا به خصوص در انگشت شست پا ایجاد می‌شود. آرتروز نقرسی بیماری است که در آن اسید اوریک در فضای مفصل تجمع کرده و منجر به التهاب آن مفصل می‌شود.

کمبود مواد مغذی

کمبود مواد مغذی خاص، می‌تواند باعث احساس سوزش یا درد شود زیرا این کمبودها بر عصب‌ اثر می‌گذارد. این مشکل به طور عمده در کمبود فولیک اسید و ویتامین B12 رخ می‌دهد. این کمبودها هنگامی ایجاد می‌شود که برخی مواد غذایی خاص، در رژیم غذایی محدود می‌شود، که به دلیل رژیم غذایی سخت، روزه و سندرم سوءجذب به وجود می‌آید، که در این موارد، مواد مغذی از دستگاه گوارش جذب نمی‌شوند.

دارو و مواد دیگر

برخی داروها ممکن است در پا احساس سوزش ایجاد کنند که به دلیل تاثیر بر عصب‌های پا است. این مشکل در شیمی‌ درمانی (داروهای ضد سرطان) دیده می‌شود. داروهای کاهش کلسترول خون مانند استاتین‌ها نیز گاهی اوقات باعث تشدید مشکلات مرتبط با عصب می‌شود اما این موضوع به طور قطع ثابت نشده است. در آسیب عصبی ناشی از الکل، استفاده بسیار زیاد از الکل در طولانی مدت، می‌تواند به عصب‌ها صدمه زده و باعث بروز احساسات غیرطبیعی مانند سوزش شود.

درمان سوزش کف پا


درمان سوزش کف پا

در درمان و کنترل موفق سوزش کف پا، لازم است که عوامل زمینه‌ای یا مکانیزم آن را مشخص کرده و برای رفع آن اقدام کرد.

  • روش‌های درمانی عمومی شامل فراهم کردن شرایط استراحت کافی برای پاها، استفاده از کیسه یخ و مصرف داروهای مسکن برای مقابله با درد است. همچنین لازم است که رژیم غذایی مناسبی داشته باشید.
  • ورزش و تحرک بدنی منظم می‌تواند به کنترل احساس سوزش کف پا کمک کند.
  • داروهای مسکن نیز می‌تواند در صورت تجویز پزشک، مصرف شود.
  • مصرف الکل و سیگار باید فوراً متوقف شود.
  • فیزیوتراپی برای تقویت عضلات پا و روان درمانی جهت بررسی عوامل زمینه‌ای درد و کنترل استرسی که منجر به درد می‌شود، می‌تواند کمک کننده باشد.
  • گاهی اوقات، تزریق استروئید در نواحی که احساس ناراحتی شدیدی ایجاد می‌کند، در نظر گرفته می‌شود.
  • اگر بیماری با سندرم تونل تارسال ارتباط داشته باشد، ممکن است که جراحی پیشنهاد شود.
  • در مواردی که فرد دچار بیماری دیابت است، لازم است که ابتدا دیابت با کمک داروهای هیپوگلیسمی خوراکی (داروهایی که برای کاهش سطح قند خون مصرف می‌شود) یا با استفاده از انسولین کنترل شود.
  • در مواردی که داروهای خاص برای درمان بیماری‌های مختلف، عامل آسیب به عصب و سوزش کف پا است، ضروری است که این داروها را جایگزین کرده و داروهای دیگری با تاثیر یکسان تجویز شوند.
  • گاهی اوقات سوزش کف پا به طور خودبه‌خود برطرف شده و نیاز به هیچ درمانی ندارد، در حالی که در برخی موارد، کورتیکواستروئید برای کنترل درد والتهاب تجویز می‌شود. در موارد شدید، برای کاهش واکنش ایمنی شخص، داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی تجویز می‌شود و درمان کاهش آنتی‌بادی به کار گرفته می‌شود. این روش‌های درمانی خطرات جدی به همراه دارند و فقط باید توسط پزشک متخصص انجام شوند.
  • مکمل‌های ویتامین ب به شکل مکمل‌های ب کمپلکس می‌تواند به افرادی که دچار کمبود این ویتامین یا سوء تغذیه هستند کمک کند. همچنین ممکن است این مکمل برای اشخاصی که دچار اختلالات تغذیه هستند و افرادی که تحت جراحی بای پس دستگاه گوارش (جراحی برای کاهش وزن) قرار گرفته‌اند، تجویز شود. این مکمل‌ها برای زنان باردار و افرادی که فعالیت‌های جسمانی زیادی دارند، مفید است.

نکاتی برای کنترل سوزش کف پا


نکات خاص دیگری برای کنترل سوزش کف پا در زیر بیان شده است:

  • روزانه پاهای خود را جهت وجود احتمالی برش، پینه، قرمزی، ورم یا علائم دیگر، بررسی کنید. در صورتی که علائمی مشاهده کردید، فوراً به پزشک مراجعه کنید.
  • کف پا و ناخن انگشتان پا را تمیز نگه دارید.
  • از راه رفتن با پای برهنه خودداری کنید.
  • کفشی بپوشید که پای شما در آن احساس راحتی داشته باشد.
  • به طور منظم پاهای خود را بررسی کنید.
  • فعالیت‌های سبکی مانند راه رفتن، دوچرخه سواری و غیره انجام دهید، که خون‌رسانی به کف پا را بهبود می‌بخشند.
  • سعی کنید گاهی اوقات زیر نور خورشید قرار بگیرید.
  • سعی کنید پاهای خود را مرتب حرکت دهید تا جریان خون در آن‌ها ادامه داشته باشد.

 

 

درمان‌های خانگی برای سوزش کف پا


علاوه بر درمان‌های معمول، بسیاری از درمان‌های خانگی نیز برای تسکین فوری سوزش کف پا به کار گرفته می‌شود. این درمان‌های خانگی شامل موارد زیر است:

زردچوبه برای رفع سوزش کف پا

به جای انتخاب درمان‌های تبلیغاتی موجود و کرم‌ها، می‌توانید با استفاده از مواد ساده موجود در آشپزخانه، مانند زردچوبه برای این مشکل دارو درست کنید. زردچوبه دارای خواص معجزه آسای شناخته شده‌ای است و یک ماده ضد التهاب و ضد باکتری است، که هنگامی که برای سوزش کف پا به کار می‌رود، عملکرد تسکین‌دهنده خواهد داشت. عملکرد محافظت کنندگی زردچوبه در کنترل علائم عصبی مختلف مانند سوزش و درد مؤثر است.

برای استفاده از زردچوبه با اضافه کردن مقدار کمی آب به پودر زردچوبه، خمیر ضخیمی تهیه کنید. این خمیر را روی کف پا قرار داده و با یک بانداژ نازک بپوشانید و برای ساعاتی آن را در این وضعیت نگه دارید. این کار باعث رفع احساس سوزش شده و به بهبودی بافت کف پا نیز کمک خواهد کرد.

زنجبیل برای رفع سوزش کف پا

زنجبیل نیز مانند زردچوبه یک ماده ساده در آشپزخانه است که خاصیت ضد التهابی دارد و در تسکین سوزش کف پا کمک کننده است. می‌توانید خمیر تهیه شده از زنجبیل را  به طور موضعی در کف پا قرار دهید و با یک بانداژ بپوشانید یا می‌توانید مصرف آن را در رژیم غذایی خود افزایش دهید تا خواص آن به بدن برسد.

آب سرد برای سوزش کف پا

این درمان خانگی ساده‌ترین روش برای رفع سوزش کف پا است. کف پای خود را در آب سرد قرار دهید، احساس سوزش به تدریج برطرف خواهد شد. علاوه بر قرار دادن پاها در آب، توصیه می‌شود که در طول روز مقدار کافی آب و مایعات بنوشید. اینکار التهاب و حساسیت را رفع می‌کند.

نمک اپسوم برای رفع سوزش کف پا

نمک اپسوم برای رفع سوزش کف پا

به جای قرار دادن پای خود در آب سرد خالص، می‌توانید مقداری نمک اپسوم به آن اضافه کرده و یک مایع پاشویه تهیه کنید. حدود دو قاشق چای خوری نمک اپسوم را به دو لیتر اب اضافه کرده و برای رفع سوزش کف پا، آن را درون آب قرار دهید. روزانه حدود ۳۰ دقیقه پای خود را درون این محلول قرار دهید و از این محلول می‌توانید به مدت ۳ تا ۴ روز استفاده کنید.

اگر سوزش کف پا شدید باشد، می‌توانید سه بار در روز، هر بار به مدت ۲۰ دقیقه پا را درون این محلول قرار دهید. مزایای طولانی مدت استفاده از نمک اپسوم در بیمارانی که دچار سوزش کف پا هستند، اثبات شده است.

ماساژ پا برای رفع سوزش کف پا

این درمان به همان سادگی که به نظر می‌رسد، نیاز به ماساژ آرام کف پا دارد تا جریان خون را بهبود دهد. می‌توانید این کار را خودتان انجام دهید، یا از فرد دیگری بخواهید که این کار را برای شما انجام دهد یا از یک ماساژور استفاده کنید.

بهتر است که این درمان را در شب انجام دهید، زیرا بیشتر اشخاص در هنگام شب احساس سوزش بیشتری خواهند داشت. اما می‌توانید هر زمان که برای شما مناسب است، از این روش استفاده کنید.

ماساژ با روغن برای رفع سوزش کف پا

با پیشرفت ماساژ درمانی، استفاده از روغن در حین ماساژ متداول شده است، اینکار احساس سوزش در کف پا را کاهش می‌دهد و ماساژ آسان‌تر انجام می‌شود. اما کدام روغن بهتر است؟ می‌توانید از یکی از موارد زیر برای ماساژ استفاده کنید.

  • روغن نارگیل: روغن نارگیل با خاصیت ضدالتهابی به کاهش احساس سوزش و التهاب در بافت و عضلات کف پا کمک می‌کند. می‌توانید به طور منظم از این روغن برای ماساژ استفاده کنید.
  • روغن خردل: نوع دیگری از روغن که برای ماساژ مناسب است، روغن خردل است. این روغن جریان خون در پاها را بهبود می‌بخشد و خون‌رسانی در این ناحیه را افزایش می‌دهد. همچنین احساس سوزش و سوزن سوزن شدن را در کف پا برطرف می‌کند.

برای دریافت مشاوره درباره‌‌ درمان سوزش کف پا و یا برای رزرو نوبت در کلینیک امید با شماره تلفن‌ ۰۲۱۲۲۷۸۰۷۰۱ یا ۰۲۱۲۲۷۸۰۷۰۲ تماس حاصل فرمایید.

آخرین مقالات
تلفن نوبت دهی کلینیک