فهرست مطالب
پیچ خوردن مچ پا، آسیبی شایع است. پیچ خوردگی به این معنی است که یک یا چند رباط در مچ پا کشیده یا پاره شدهاند. در صورتی که پیچ خوردگی مچ پا درمان نشود، ممکن است مشکلات طولانی مدتی برای شما ایجاد کند. به طور معمول پیچش مچ پا به سمت داخل و یا به سمت خارج، رخ میدهد . پیچ خوردن به طرف داخل باعث درد در امتداد سمت بیرونی مچ پا میشود و رایجتر از نوع دیگر پیچخوردگی است. گاهی اوقات در یک لحظه تعادل خود را از دست میدهید و زمین میخورید، اما درد پایتان به سرعت خوب میشود و شما به راه خود ادامه میدهید. اما بعضی اوقات پیچخوردگی و کشیدگی تاندون مچ پا میتواند شدیدتر باشد و ممکن است مچ پا ورم کند و ایستادن روی آن موجب وارد آمدن صدمه بیشتری شود.
جهت کسب اطلاعات بیشتر و همچنین رزرو وقت ملاقات لطفا با کلینیک تماس حاصل فرمایید. همچنین جهت مراجعه به متخصصین ما در کلینیک فوق تخصصی درد و ستون فقرات در روزهای سهشنبه از ساعت 9 الی 15 میتوانید با شماره 09128444990 تماس بگیرید.
علت ها و دلایل
پیچ خوردن مچ پا
پیچ خوردگی مچ پا میتواند ناشی از افتادن، پیچش ناگهانی یا وارد آمدن یک ضربه به بدن باشد به طوریکه یک مفصل را جابجا کند و رباط آن مفصل دچار کشیدگی یا پارگی شود.
علائم و نشانهها
پیچخوردگی مچ پا
علائم و نشانههای معمول پیچ خوردگی عبارتند از: درد، تورم، کبودی، بیثباتی و از دست دادن توانایی حرکت. با این حال این علائم بسته به شدت پیچخوردگی میتواند متفاوت باشد.
درجه 1- کشیدگی خفیف رباط بدون بیثباتی مفصل.
درجه 2- پارگی جزئی رباط
درجه 3- پیچخوردگی شدید: پارگی کامل رباط همراه بیثباتی مفصل.
کشیدگی مچ پا
به طور معمول کشیدگی با درد، محدودیت در حرکت و اسپاسمهای عضلانی همراه است. کشیدگی جزئی یا متوسط فرد را دچار تورم موضعی، انقباض یا التهاب عضلات میکند. کشیدگیهای شدید که در آنها عضله یا تاندون به صورت جزئی یا کاملاً پاره میشود، اغلب بسیار دردناک هستند و فرد را ناتوان میکنند.
تشخیص
برای تشخیص نوع آسیب دیدگی معاینه توسط پزشک متخصص و تصویربرداری نیاز می باشد. عکس رادیولوژی متداول ترین روش تصویربرداری است، اما گاهی اوقات برای تشخیص شکستگی و بررسی آسیب وارده به رباط ها لازم است از روشهای تصویربرداری سی تی اسکن و ام آرآی استفده کرد.
درمان اولیه پیچ خوردگی و کشیدگی مچ پا در ابتدای آسیب
- استراحت: تا جایی که ممکن است برای درمان پارگی تاندون مچ پا ورزش یا فعالیتهای روزمره زندگی را کاهش دهید. بهتر است به مدت 48 ساعت هیچگونه وزن و فشاری روی ناحیه آسیب دیده وارد نکنید.
- یخ گذاشتن: روی ناحیه آسیبدیده به مدت 10 دقیقه یک کیسه یخ بگذارید و هر 3 ساعت این کار را تکرار کنید. برای جلوگیری از آسیب و یخزدگی، بسته یخ را مستقیم روی سطح پوست قرار ندهید.
- بانداژ و ثابت کردن: نمونههایی از ابزارهایی که برای این کار مورد استفاده قرار میگیرند عبارتند از باندهای الاستیکی، کفشهای مخصوص، گچ و آتلها.
- بالا نگه داشتن: مچ پا آسیبدیده را روی یک بالش بگذارید، طوری که بالاتر از سطح قلب قرار گیرد. این کار به کاهش ورم آنها کمک میکند.
به مدت 48 ساعت بعد از وارد آمدن صدمه از انجام موارد زیر خودداری کنید
- گرم کردن. برای مثال نباید حمام آب گرم، سونا و کیسههای گرم مورد استفاده قرار گیرد. گرما، گردش خون را تشویق میکند و در نتیجه کبودی و التهاب را افزایش میدهد.
- ماساژ: ممکن است ماساژ خونریزی و تورم را افزایش دهد. در موارد کبودی و کوفتگی شدید ماساژ نباید داده شود.
دارو درمانی
- استامینوفن: این دارو برای تسکین درد مفید است.
- مُسکنهای ضدالتهابی: این داروها درد را تسکین میدهند و ممکن است تورم و التهاب را محدود کنند. شما میتوانید بدون نسخه انواع این داروها (ژلوفن یا ناپروکسن) را از داروخانه تهیه کنید.
- پمادهای مسکن و ضدالتهابی موضعی: شما میتوانید بدون نسخه این پمادها که حاوی ایبوپروفن یا دیکلوفناک هستند را از داروخانه تهیه کنید.
- درمان های تکمیلی: در صورت عدم پاسخ به درمان دارویی، روشهای دیگری مانند: فیزیوتراپی، تزریق پی آر پی، اورتوکین تراپی، پرولوتراپی یا ازن (o3) استفاده میشود.
درمان با پلاسمای غنیشده با پلاکت (PRP)
تزریق پلاسمای غنیشده با پلاکت (پی آر پی) در بهبودی، دامنه حرکت و توانایی انجام فعالیتهای روزانه به طور قابل توجهی به بیمار کمک میکند.
روش درمانی پی آر پی (PRP) با تاثیرات قابل توجهی که در روند درمان دارد، گزینه مناسبی برای ورزشکاران است تا با تسریع بهبودی، بازگشت به ورزش را تسریع کند.
PRP (پی آر پی) با استفاده از پلاکتهای خود بیمار تهیه میشود و محتوی شمار بسیار زیادی از فاکتورهای رشد است. این فاکتورها میتواند به درمان طبیعی بدن (خود ترمیمی بدن) کمک کند. هدف PRP تنها تسکین علائم نیست بلکه میخواهد آسیب وارده را بهبود بخشد.
پرولوتراپی: روشی است که باعث تسریع روند ترمیم میشود و میتواند اثری همانند پی آر پی داشته باشد.
ازن: گازی است که از اکسیژن تهیه میشود و خاصیت ضدالتهابی زیادی دارد. مولکولهای گاز ازن در بدن تجزیه شده و به اکسیژن تبدیل میشوند و به همین دلیل باعث افزایش گردش خون و تسریع روند بهبودی میشود.
نکته مهم: در مورد درمانهای ذکر شده، مهم ترین عارضه جانبی عدم پاسخ کافی بدن، نسبت به درمان است.
الکتروتراپی
میتوان برای تسکین درد از الکتروتراپی استفاده کرد. الکتروتراپی طوری طراحی شده است که به گردش خون، کاهش التهاب و تسریع بهبودی کمک میکند و در توانبخشی عضلات پرونئال نیز مؤثر است.
الکتروتراپی مانند اولتراسوند و TENS ممکن است در این مرحله استفاده شود و میتواند در کاهش ورم و آرام کردن عضلات مفید باشد.
تحرک و تمرینات کششی
در مرحله توانبخشی مچ پا، در صورت نیاز و صلاحدید فیزیوتراپ استفاده خواهد شد.
فعالیت خم کردن کف پا و مچ پا
فعالیت وارونه کردن و پیچش کف پا به طرف خارج
کشش گاسترو (کشش پشت پا)
کشش سولئوس
تمرینات تقویتی
مقاومت کردن در برابر خم شدن کف پا
مقاومت در برابر خم شدن مچ پا
پیچاندن کف پا و وارونه کردن آن به یک میزان
مقاومت در برابر وارونه کردن نامتعارف و بیرون از مرکز
بالا کشیدن ماهیچه ساق پا
درمان به روش جراحی
ممکن است بیمار به عملهای جراحی مانند ترمیم و بازسازی رباط نیاز داشته باشد.
برای درمان کشیدگی، التهاب و پارگی تاندون از جمله تاندون اشیل روش های دیگری ازجمله مغناطیس درمانی، شاک ویو و … نیز وجود دارد.
برای دریافت مشاوره تخصصی و اطلاعات بیشتر روزهای شنبه تا چهارشنبه با شماره 09128444990 تماس بگیرید.