دررفتگی مچ دست یکی از دردناکترین آسیبهاست. گاهی تحمل درد مچ دست برای افرادی که مچ دستشان در رفته بسیار دشوار است. مچ شما شامل ۸ استخوان است که به عنوان استخوانهای کارپال شناخته میشوند. این استخوانها با شبکهای از رباطها در کنار هم نگه داشته شدهاند رباطها بندهایی کوتاه از بافتهای پیوندی سفت و رشتهای هستند که دو استخوان و غضروف را به یکدیگر وصل میکنند پارگی یا بریدگی هر یک از این رباطها منجر به جابجایی یک یا چند تا از این استخوانها میشود که به آن دررفتگی مچ دست میگویند در رفتن مچ دست معمولاً با افتادن زمین یا ضربه شدید به مچ دست اتفاق میافتد.
برای درمان دررفتگی مچ دست نیاز به اقدام فوری برای کمکهای اولیه و بر اساس میزان آسیب دیدگی جراحی یا دیگر درمانها پیشنهاد میشود توجه به این نکته بسیار مهم است که وقتی حادثهای باعث درد مچ دست میشود بیمار .شوک نشود.
فوراً باید مچ دست را در حالتی قرار داد که حرکت نکند. برخی از آسیب دیدگیهای مچ را میتوان دوباره جا انداخت اما برخی دیگر نیاز به جراحی و تراز کردن استخوانها دارند غالباً برای رفع درد و ناراحتی دارو تجویز میشود.
برای کسب اطلاعات بیشتر درباره ی درمان بدون جراحی برای دررفتگی مچ دست و یا برای رزرو نوبت در کلینیک توانبخشی امید با شماره تلفن های 02122780701 یا 02122780702 تماس حاصل فرمایید.
انواع دررفتگی مچ دست بر اساس آسیب وارد شده به مچ دست انواع مختلفی از دررفتگی وجود دارد. یکی از شایعترین و پرتکرارترین آسیبها معمولا استخوان لونیت است استخوان لونیت یکی از استخوانهای کارپال در دست شماست به دلیل شکل هلالی و مقعر مانندش از بقیه استخوان ها متمایز است.
- جابجایی لونیت: دررفتگی استخوان لونیت موجب درد و تغییر عملکرد بقیه استخوانهای کارپال میشود در چنین موارد استخوان لونیت میچرخد و دیگر استخوانها دست نخورده باقی میمانند.
- پری لونیت: در این دررفتگی استخوان لونیت و ۳ رباط اطراف آن جا به جا میشوند.
- شکستگی گالیوزی: آسیب شامل شکستن استخوان شعاعی و دررفتن مفصل اولنا میشود استخوان شعاعی یکی از دو استخوان بزرگ بازوست استخوان دیگر اولنا نامیده میشود.
- شکستگی مونتژیا :در این آسیب دیدگی شکستگی در مفصل اولنا به اندازه شکستگی در انتهای استخوان شعاعی است.
علل دررفتگی مچ دست
-
زمین خوردن:
دررفتگی مچ دست ممکن است به دلیل افتادن به حالت بد روی مچ دست یا کشیده شدن بیش از حد دست اتفاق بیفتد معمولاً زمانی این اتفاق رخ میدهد که فرد برای محافظت از خودش حین افتادن روی زمین تلاش میکند که البته این امر کاملاً طبیعی است.
-
آسیبهای مربوط به ورزش:
ورزشهای تماسی مثل فوتبال راگبی میتواند منجر به سقوط شدید شوند در مواردی که فرد روی زمین میافتد تنها منجر به دررفتگی مچ دست نمیشود بلکه آسیب جدی به دیگر قسمتهای مهم بدن نیز وارد میشود در تحقیقی نشان داده شده است که ضربات فوتبال امریکایی شبیه به این است که ۶۲ تصادف رانندگی در هر بازی اتفاق بیفتد. این آمار به تنهایی به ما نشان میدهد که شدت آسیبی که ورزشهای تماسی نظیر این میتوانند ایجاد کنند چقدر زیاد است.
-
وزنه برداری:
تمرینات مقاومتی مثل وزنهبرداری همیشه مورد توجه مردم بودند اما در مورد آسیبهایی که ممکن است این تمرینات به بدن وارد کنند تا چیزی گفته نمیشود. اگر وزنه را اشتباه نگه دارید ممکن است باعث دررفتگی مچ دست شود.
پیشنهاد میشود قبل از شروع ورزش بدن خودتان را گرم کنید این احتمال آسیب دیدگی مچ دست را کاهش میدهد شدت یافتن آسیبهای گذشته اگر سابقه آسیب دیدگی مچ دست دارید. احتمال بیشتری میرود که این ناحیه دوباره دچار آسیبدیدگی شود.
-
آسیبهای ناشی از اسکیت سواری:
اسکیت جزء ورزشهای است که برای افرادی که ناراحتی قلبی دارند مناسب نیست همچنین این فعالیت برای افراد کم تجربه یا بیدقت نیست. چون ممکن است منجر به سقوط بد شود. این سقوطها معمولاً باعث آسیب دیدگیهای دست میشود یکی از این آسیب دیدگیها در رفتگی مچ دست است.
-
آسیبهای ناشی از کار:
ممکن است در اثر آسیبهای شغلی مچ دست با مشکل مواجه شود. اگر کار شما شامل فعالیت سنگینی مثل بلند کردن کیسههای سنگین و گذاشتن آن در کامیون یا حمل سنگهای سنگین برای ساخت و ساز و حتی بلند کردن چمدانهای سنگین برای مهمانان باشد در این موارد دست و بازو در معرض آسیب دیدگی هستند در این موارد احتمال آسیب دیدگی مچ بسیار زیاد است همچنین اگر روزانه با ماشینآلات سنگین کار میکنید احتمال اینکه دست شما یک یا دو بار در طول دوران کاری شما دچار آسیب شود بسیار زیاد است.
-
آسیب دیدگیهای ناشی از اتومبیل رانی:
اگر سالهاست که رانندگی میکنید حتما با سانحه رانندگی هرچند کوچک حداقل یکبار در طول عمرتان مواجه شدهاید .در رفتگی مچ دست یکی از آسیبهایی است که در این سوانح اتفاق میافتد. این آسیب در اثر سوانح شدید یا به دلیل ترمز کشیدن اضطراری باعث میشود که بدن شما با یک تکان ناگهانی به سمت جلو پرت شود به همین دلیل است که اینقدر روی بستن کمربند ایمنی تاکید میشود. چون بستنکمربند باعث میشود چنین آسیبهایی برای شما اتفاق نیفتد.
علائم دررفتگی مچ دست
-
درد شدید
بلافاصله پس از سانحه درد مچ دست در قسمت مچ احساس میشود این درد باعث میشود فعالیتهای اصلی شما مثل حرکات معمول دست مثل نگه داشتن اشیا، دست دادن، نوشتن، تایپ کردن مخصوصاً اگر آسیب در دستی که با آن مینویسید اتفاق افتاده باشد، با مشکل مواجه شود.
احتمال میرود در اطراف مچ دررفته حساسیت به لمس شدن وجود داشته باشد و وقتی که تحت فشار قرار میگیرد یا آن را میشوید درد بگیرد.
-
احساس سوزن سوزن شدن
علامت دیگری از در رفتگی مچ است. احساس سوزن سوزن شدن (لینک به گزگز) در اطراف انگشت شست، میانی و اشاره احساس میشود.
-
حرکات محدود دست
دررفتگی مچ دست موجب درد درد در محدوده مچ دست از بازو میشود معمولاً بیماراز حرکت دادن مچ دست خود اجتناب میکند تا از درد شدید جلوگیری کند.
-
ورم ناحیه آسیب دیده
وقتی مچ دست در میرود ورم میکند. میزان ورم به شدت آسیب دیدگی بستگی دارد.
-
بدشکل شدن
در رفتگی مچ دست باعث بدشکل شدن آن میشود چون استخوان کارپال حرکت میکند و پس از آن ناحیه اطراف مچ دست ورم میکند و از شکل طبیعی خود خارج میشود.
-
درد هنگام حرکت دادن
مطمئناً پس از حرکات تند و ناگهانی مچ دست دچار آسیب دیدگی و دررفتگی میشود و این باعث میشود که فرد از انجام دادن حرکات معمول دست نیز عاجز باشد.
-
درد هنگام گرفتن چیزی در دست
اگر مچ دست دچار دررفتگی شده باشد هنگامی که بیمار میخواهد چیزی در دست بگیرد در درد آن شدیدتر میشود اگر آسیب دیدگی فقط در یکدست رخ داده باشد باعث میشود بیمار برای گرفتن چیزها فقط از یک دست استفاده کند.
-
کبودی
آسیب مچ دست موجب کبودی میشود آسیب دیدگی ناشی از خوردن زمین یا ضربه به مچ دست دررفتگی استخوان مچ دست باعث کبودی در آن قسمت از پوست میشود.
-
سفت شدن انگشتان و شست دست
دررفتگی مچ دست حرکت دست را محدود میکند و باعث سفتی در انگشتان دست و شست میشود.
روشهای درمانی در رفتگی مچ دست
تراز کردن استخوانهای دررفته
درمان با دست مچ دررفته باید هرچه زودتر ترجیحاً در عرض ۶ ساعت شروع شود. پزشک تمام تلاش خود را میکند تا استخوانها را در جای خودشان قرار دهد.
بیمار باید آرام باشد و از کیسه آب یخ استفاده کند تا ورم آن کاهش یابد و پس از آن مراقبتهای دارویی شروع میشود بالا نگهداشتن ناحیه آسیب دیده نیز پیشنهاد میشود. اگر نتوانید مچ آسیب دیده را با ماساژ و… درمان کنید بیمار نیاز به جراحی دارد.
فرایند درمان بسیار دردناک است البته با توجه به شدت آسیب دیدگی میزان درد متفاوت است در صورت نیاز و صلاحدید پزشک ممکن است قبل از شروع جا انداختن مچ دست از داروی بیهوشی استفاده شود.
فیزیوتراپی
برای سرعت بخشیدن به روند بهبودی فیزیوتراپی از اهمیت زیادی برخوردار است و شامل موارد زیر میشود:
- حرکت دادن مفصل
- التراسوند
- بریسهای تثبیت کننده( آتلها)
- ماساژ بافت نرم
- کمپرس آب سرد و گرم
- ورزش کردن برای افزایش قدرت اصلاح فعالیت های روزانه
ورزش برای درمان در رفتگی مچ دست
برای تسریع فرایند درمان و کمک به بهبودی ورزش باید انجام شود که شامل ورزشهای قدرتی و کششی میشود:
- ورزشهای خمشی مچ دست را خم میکنید و به جلو میکشید تا درد از بین برود برای ۶ ثانیه در ۳ ست ۱۰ تایی انجام دهید.
- ورزشهای کششی مچ را خم کرده و به سمت عقب میکشید تا درد ناشی از کشش تمام شود. این هم در حدود ۶ ثانیه در سه ست ده تایی انجام میشود.
- حرکات جانبی مچ به طرفین خم میشود تا درد تمام شود ۵ ثانیه در هر جهت در 2 ست ۱۵ تایی انجام میشود.
- کشش دست گسترده: این تمرین با صاف کردن آرنج و گذاشتن انگشتان و کف دست روی یک شی به سمت پایین است فشار وزن بدن حدود ۲۰ ثانیه اعمال میشود تا مچ تحت کشش قرار بگیرد.
- چرخش کف دست این تمرین با گذاشتن آرنج در زاویه راست و چرخاندن کف دست در حدود ۱۰ ثانیه در هر جهت انجام میشود.
- فشار دادن یک توپ انعطاف پذیر با فشار دادن این توپ در ۱۰ ست 10 ثانیهای میتواند مچ شما را قوی کند و فرآیند بهبود را سرعت ببخشد.
- مقاومت در برابر خم کردم مچ دست کف دست رو به پایین قرار میگیرد و انگشتان دست در برابر فشار خم شدن مقاومت میکنند و انگشتان و مچ را به سمت بالا خم میکنیم تا ماهیچههای ساعد سفت شوند.
- مقاومت انحراف مفصل شعاعی
در این تمرین مقاومت به انگشتان و ۶۰ به بالا اعمال میشود بعد مچ دست را به طرف بالا میبرد و ماهیچههای ساعد را سفت میکنیم.
جراحی
در مواردی که آسیب دیدگی شدید است و درمان به شکل سنتی مثل جا انداختن یا کاهش درد با شکست مواجه میشود جراحی پیشنهاد میشود که اکثراً زمانی که آسیب باعث بد شکل شدن مچ دست و آسیب به رباط شده است جراحی انجام میشود جراحی شامل متصل کردن مجدد استخوان در جای درست به یکدیگر و همچنین ترمیم رباطهای آسیب دیده میشود.