درد دنبالچه: آمپول و دارو، فیزیوتراپی و ورزش برای درد کوکسیدینی

تاریخ: ۹ اسفند ۱۴۰۲

درد دنبالچه که به درد کوکسیکس نیز شناخته می‌شود به اندازه بسیاری از دیگر بیماری‌های ستون فقرات شایع یا جدی نیست. با این حال اگر تا به حال از درد استخوان دنبالچه (TP) رنج برده باشید، می‌دانید که این وضعیت چقدر آزاردهنده است و شدت این وضعیت می‌تواند بر زندگی شما تأثیر بگذارد. آیا فردی هستید که به دلیل درد بی پایان در کمر خود قادر به لذت بردن از زندگی نیستید؟ شاید شما نمی‌دانید که چه چیزی باعث درد شده است و چگونه می‌توانید از درد خلاص شوید.

اگر دلایل ایجاد درد در ناحیه استخوان دنبالچه خود را بدانید می‌توانید با درد دنبالچه مقابله کنید. با این حال، این درد پدیده جدیدی نیست و در بسیاری از موارد افراد از این درد شکایت می‌کنند. گاهی اوقات درد می‌تواند حاد، کسل کننده، تیز یا با احساس سوزش همراه باشد. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد درد دنبالچه، علل، علائم و درمان موثر آن، مقاله را دنبال کنید.

اگر برخی علائم و نشانه‌های درد دنبالچه یا ناراحتی غیرقابل توضیح در ناحیه استخوان دنبالچه دارید، باید در اسرع وقت به پزشک مراجعه کنید. پزشک تصمیم خواهد گرفت که آیا آسیب دیدگی عامل درد است یا برخی مسائل دیگر باعث درد در استخوان دنبالچه شما می‌شود. مشاهده شده که آسیب دیدگی استخوان دنبالچه به ندرت نیاز به مراجعه به پزشک یا بخش اورژانس دارد. با این حال، اگر نگران علائم هستید، بهتر است برای تسکین درد دنبالچه با پزشک تماس بگیرید.

برای دریافت مشاوره درباره‌‌ی درمان درد دنبالچه و یا برای رزرو نوبت در کلینیک امید با شماره تلفن‌ ۰۹۱۲۸۴۴۴۹۹۰ تماس حاصل فرمایید.

درد کوکسیکس یا استخوان دنبالچه چیست؟


دنبالچه استخوانی در انتهای استخوان نخاع، پشت لگن قرار دارد و این ناحیه از سه تا پنج استخوان کوچک تشکیل شده است که برای ایجاد پشتیبانی کامل به هم وصل می‌شوند. این استخوان به عنوان یک نقطه اتصال برای رباط‌ها، عضلات و تاندون‌های مختلف در ناحیه کمر و لگن عمل می‌کند، به بدن شما در حال ایستادن یا نشستن پشتیبانی می‌دهد.

آسیب دیدگی کوچک در استخوان دنبالچه ممکن است باعث درد شود و به این وضعیت کوکسیدینی نیز اشاره می‌شود. این درد ممکن است ناشی از ضربه به ناحیه استخوان دنبالچه، زایمان یا افتادن باشد. در بیشتر موارد، علت دقیق آن ناشناخته است، اما معمولاً با تحریک و ناراحتی همراه است. در برخی موارد، با یک درمان پزشکی ساده در چند هفته، این درد کاهش می‌یابد. اما در شرایط جدی‌تر، نیاز به جراحی پزشکی ممکن است.

برخی از دلایل شایع درد دنبالچه


دلایل شایع درد دنبالچه

بسیاری از مشکلات، از مسائل جزئی گرفته تا جدی وجود دارند که می‌تواند منجر به درد استخوان دنبالچه شود. گاهی اوقات درد به خودی خود، از طریق درمان درد کوکسیدینی، تسکین می‌یابد. اگر درد جزئی دارید و دلیل آن را نمی‌دانید، می‌توانید یک تا دو هفته قبل از مراجعه به پزشک صبر کنید. با این حال، شایع‌ترین علل کوکسیدینی عبارتند از:

  • ضربه شدید: ضربه به استخوان دنبالچه یا عضلات اطراف آن می‌تواند درد وحشتناکی در استخوان دنبالچه ایجاد کند. به عنوان مثال، زمین خوردن از روی دوچرخه ممکن است باعث آسیب به دنبالچه شود، در حالی که برخورد با یک دیوار می‌تواند باعث درد شود و از عضلات دیگر به استخوان دنبالچه منتقل شود.
  • نشستن برای مدت طولانی: هنگامی ‌که برای مدت طولانی در وضعیت ساکن می‌نشینید، ممکن است در ناحیه دنبالچه دچار درد شوید. گاهی اوقات نشستن در موقعیت‌های نامناسب می‌تواند منجر به چنین شرایطی شود.
  • آسیب ناشی از زایمان: در حین زایمان نوزاد، استخوان دنبالچه شما آسیب می‌بیند یا ممکن است شکسته شود. این حالت بسیار نادری است و به قدرت استخوان و عضلات شما بستگی دارد. استخوان دنبالچه نسبت به سه ماهه آخر بارداری انعطاف پذیرتر می‌شود.
  • آسیب مفصلی: آسیب مفصلی ناشی از حرکات تکراری و سایش و فرسایش عمومی ‌ناشی از افزایش سن می‌تواند باعث ایجاد درد در استخوان دنبالچه شود.
  • وضعیت نشستن اشتباه یا نامناسب: نشستن در یک وضعیت نامناسب یا بد برای مدت طولانی، مانند هنگام کار و رانندگی، فشار زیادی را به دنبالچه شما تحمیل می‌کند. در نهایت از درد و ناراحتی رنج خواهید برد که با گذشت زمان افزایش می‌یابد.
  • آسیب فشار مکرر RSI: اگر به طور منظم در ورزش یا سایر فعالیت‌های بدنی، به عنوان مثال دوچرخه‌سواری یا قایق‌رانی شرکت کنید، ممکن است دچار درد دنبالچه شوید. این امر به دلیل خم شدن مداوم به جلو و کشش بیش از حد ستون فقرات اتفاق می‌افتد. اگر چنین حرکتی به دفعات تکرار شود، عضلات و رباط استخوان دنبالچه کشیده و منبسط می‌شوند. گاهی اوقات، این نوع مسائل می‌تواند به طور دائمی ‌به استخوان دنبالچه شما آسیب برساند. اگر این اتفاق بیفتد، عضلات قادر به نگه داشتن دنبالچه شما در وضعیت صحیح نخواهند بود و به ایجاد درد منجر می‌شود.
  • اضافه وزن یا کمبود وزن: افراد چاق ممکن است در هنگام نشستن یا ایستادن فشار زیادی به دنبالچه خود وارد کنند. چاقی یا اضافه وزن می‌تواند باعث کوکسیدینی شود و یا می‌تواند وضعیت موجود را بدتر کند. علاوه بر مشکل اضافه وزن، اگر بسیار لاغر یا کم وزن باشید نیز ممکن است از درد دنبالچه رنج ببرید. در چنین مواردی، ممکن است شما به اندازه کافی عضله باسن نداشته باشید که بتواند از مالیده شدن استخوان دنبالچه روی بافت‌ها جلوگیری کند. برای آگاهی از شرایط مناسب وزن، می‌توانید از شاخص توده بدنی BMI استفاده کنید.

علائم درد استخوان دنبالچه


دردی که در پشت خود احساس می‌کنید ممکن است به دلیل بسیاری از موارد باشد. وقتی صحبت از درد استخوان دنبالچه می‌شود، علائم ممکن است با شرایط دیگری همراه باشد و کوکسیدینی با یک یا ترکیبی از علائم زیر مشخص می‌شود:

  • درد فقط در استخوان دنبالچه احساس می‌شود و نه در اندام تحتانی یا لگن. این نوع درد معمولاً به صورت یک درد شدید توصیف می‌شود و به صورت خفیف تا شدید توصیف می‌شود. در اطراف استخوان دنبالچه، گرفتگی یا ناراحتی مداومی ‌احساس خواهید کرد، یا درد ممکن است هنگام فشار آوردن یا حرکت ایجاد شود.
  • اگر در حالت نشسته هستید و هنگامی ‌که به عقب خم می‌شوید احساس درد شدیدی می‌کنید، همچنین اگر وقتی روی سطوح سخت می‌نشینید یا به دیوار تکیه می‌دهید، احساس درد می‌کنید، این وضعیت فشار زیادی را به استخوان دنبالچه وارد می‌کند که باعث بدتر شدن درد می‌شود.
  • دردی که هنگام حرکت از حالت نشسته به ایستاده بدتر می‌شود. هنگامی‌ که در حین ایستادن از حالت نشسته یا برعکس دچار مشکل و درد می‌شوید، برای اینکه بتوانید بایستید باید به چیزی تکیه دهید تا ثبات بهتری داشته باشید.
  • افزایش درد در هر بار اجابت مزاج یا مقاربت جنسی. اگر در هنگام مقاربت جنسی یا اجابت مزاج درد دارید، ممکن است به دلیل نزدیک بودن استخوان دنبالچه به اندام تناسلی و مقعد، دچار کوکسیدینی باشید.

تشخیص درد استخوان دنبالچه


قبل از اقدام به درمان درد دنبالچه، پزشک سعی می‌کند علت واقعی آسیب استخوان دنبالچه را تشخیص دهد. علت آن تا حد زیادی براساس سابقه پزشکی و معاینه فیزیکی شما تعیین می‌شود. گاهی ممکن است از شما خواسته شود که به سراغ اشعه ایکس بروید.

  • پزشک ممکن است کل ستون مهره‌ها را معاینه کند. پزشک آزمایش نورولوژیک انجام می‌دهد. علاوه بر این، ممکن است آزمایش مقعدی نیز درخواست کند. برای این منظور، پزشک شما انگشتی را به راست روده شما وارد می‌کند تا ناحیه دنبالچه را لمس کند. پزشک سعی می‌کند وجود دررفتگی یا شکستگی را تشخیص دهد.
  • اگر علت درد قابل تشخیص نباشد، ممکن است پزشک بی حسی موضعی به استخوان دنبالچه تزریق کند تا بداند که آیا علت درد از ناحیه دنبالچه است یا قسمت‌های دیگر.
  • برای تشخیص وجود شکستگی در ناحیه استخوان دنبالچه، پرتو ایکس توسط پزشک گرفته می‌شود. بعضی اوقات، با اشعه ایکس آسیب دیده نمی‌شود.

پس از تعیین علت دقیق درد استخوان دنبالچه، پزشک قادر به ادامه درمان خواهد بود.

درمان‌های موثر برای درد استخوان دنبالچه


داروهای بدون نسخه

داروهای بدون نسخه

درد به طور کلی طی چند هفته برطرف می‌شود، اما گاهی اوقات ممکن است حدود دو تا سه ماه طول بکشد. اگر درد برای مدت طولانی ادامه داشت، می‌توانید برخی از داروهای ضد التهاب غیراستروئیدی (NSAID) را برای تسکین درد دنبالچه امتحان کنید. این داروها ممکن است شامل ایبوپروفن مانند موترین، آدویل یا ناپروکسن مانند ناپروسین باشد.

همچنین می‌توانید از داروهای استامینوفن مانند تیلنول برای کاهش درد استخوان دنبالچه استفاده کنید. درمان درد شدید دنبالچه شامل تزریق داروی بی حسی موضعی، بلوک عصبی یا داروی استروئیدی به استخوان دنبالچه است. شما می‌توانید از داروهای ضد افسردگی یا ضد تشنج به صورت خوراکی استفاده کنید تا در چنین شرایطی آرام باشید.

وضعیت یا حالت نشسته خود را بهبود ببخشید

برای کاهش ناراحتی، می‌توانید روی یک کیسه یخ یا یک بالشتک گرم به حالتی که فشار روی استخوان دنبالچه کمتر باشد بنشینید. نحوه نشستن شما در این شرایط می‌تواند تأثیر زیادی بر مدت زمان بهبودی داشته باشد. حتماً به این توجه کنید که حالت نشستن نادرست فشار اضافی به دنبالچه وارد کرده و باعث افزایش درد استخوان دنبالچه می‌شود.

در حالی که نشسته‌اید، برای کاهش وزن از روی استخوان دنبالچه، کمر خود را به صورت مقابل صندلی قرار داده و پاها را روی زمین قرار دهید. همچنین، در حالت نشسته به یاد داشته باشید که به جلو خم شوید. برای کمتر کردن فشار روی ناحیه استخوان دنبالچه، می‌توانید از بالشتک کوکسیکس (ناحیه ستون فقرات که به سمت پایین می‌آید) استفاده کنید.

فیزیوتراپی

برای تقویت عضلات استخوان دنبالچه از یک فیزیوتراپیست کمک بگیرید. شما همچنین باید عضلات معده و عضلات لگن خود را تقویت کنید. در صورت امکان، سعی کنید درمان دستی برای استخوان دنبالچه را انجام دهید. این یک تکنیک است که توسط پزشک انجام می‌شود تا بتواند دنبالچه را به وضعیت خود برگرداند.

تزریق

تزریق به استخوان دنبالچه

۳ نوع متداول تزریق استخوان دنبالچه:

  • تزریق استروئید: استروئید یک داروی ضد التهاب است که می‌تواند در محل مورد نظر قرار گیرد تا التهاب و درد را در آن محل کاهش دهد.
  • بلوک عصبی سمپاتیک: گاهی اوقات علاوه بر درد و التهاب اسکلتی عضلانی، یک مولفه درد عصبی نیز وجود دارد. انجام بلوک عصبی زمانی است که پزشک بی حسی موضعی (مانند لیدوکائین) را روی اعصاب خاص اعمال می‌کند تا موقتاً بی حس شود. بعد از چند ساعت که اعصاب دوباره از بی حسی بیدار می‌شوند، ممکن است عصب‌ها دیگر خیلی حساس و بیش از حد تحریک پذیر نباشند. بنابراین می‌توان درد عصبی را به طرز چشمگیری کاهش داد یا حتی به طور کامل برطرف کرد.
  • فرسایش اعصاب (تخریب): اگر هیچ یک از تزریقات دیگر کمکی نکند، یکی از گزینه‌ها تخریب / از بین بردن / کشتن اعصابی است که از یک محل خاص درد را منتقل می‌کنند. اگر اعصاب نتوانند سیگنال‌های درد را از استخوان دنبالچه شما حمل کنند، در این صورت سیگنال‌های درد هرگز به مغز شما ارسال نمی‌شوند و کیفیت زندگی شما به طور چشمگیری بهبود می‌یابد.

تمرینات برای درد دنبالچه (کوکسیکس)

تمرینات برای درد دنبالچه

شاید به نظر غیر منطقی باشد، اما ورزش می‌تواند به تسکین درد استخوان دنبالچه کمک کند و به رفع برخی از مشکلات، بسته به نوع علت درد کمک می‌کند. با کشش و شل کردن عضلات می‌توانید به درد عضلات کمک کنید. این تمرینات می‌تواند شامل موارد زیر باشد:

کشش و رساندن دست به پا

کشش و رساندن دست به پا

صاف بایستید. در حالی که پاها را صاف نگه می‌دارید، با خم شدن شروع کنید (تمام تلاش خود را بکنید تا زانو خم نشود). دست را به پاهای خود برسانید. این وضعیت را به مدت ۱۰ ثانیه حفظ کنید و سپس به حالت ایستاده برگردید. این حرکت را پنج بار در هر بار، و دو بار در روز تکرار کنید. بعد از گذشت یک هفته به ۱۰ تکرار در هر تمرین افزایش دهید.

کشش پیریفورمیس

کشش پیریفورمیس

در حالی که به پشت دراز می‌کشید، پای چپ خود را از روی پای راست خود عبور دهید تا مچ پا روی زانوی راست قرار گیرد. با استفاده از دستان، زانوی چپ خود را بگیرید و آن را به آرامی‌ به سمت شانه مقابل بکشید. آن را به مدت ۱۵ تا ۳۰ ثانیه نگه دارید. رها کنید و کشش را روی پای دیگر انجام دهید و این چرخه را دو تا چهار بار تکرار کنید.

پیاده‌روی

پیاده‌روی با سرعت بالا (در صورت امکان) می‌تواند به کاهش درد استخوان دنبالچه شما کمک کند. طول پیاده‌روی باید حداقل ۱۵ تا ۳۰ دقیقه باشد و تا جایی که آسیب دیدگی به شما اجازه دهد.

اسکات بدون وزنه

اسکات بدون وزنه

اسکات، اگر به درستی انجام شود، می‌تواند به درد استخوان دنبالچه شما کمک کند. بایستید و پاها را به اندازه عرض شانه از هم باز کرده و حرکت را با خم کردن زانوها و باسن و نشستن با لگن شروع کنید. تا جایی که می‌توانید به راحتی پایین بروید و سپس به موقعیت اولیه خود بازگردید.

شنا

شنا ممکن است به درد استخوان دنبالچه شما کمک کند زیرا این ناحیه را بسیار شبیه به هنگام پیاده‌روی تمرین می‌دهید، اما هیچ تاثیری روی مفاصل ندارد.

فراتر از این تمرینات و کشش‌ها، ممکن است متوجه شوید که برخی تمرینات یوگا می‌توانند به شما کمک کنند تا با درد استخوان دنبالچه خود کنار بیایید و همچنین به پیشگیری کمک می‌کنند.

جراحی پزشکی

بیشتر اوقات، این روش‌های درمانی قادر به تسکین درد شما هستند تا زمانی که آسیب استخوان دنبالچه بهبود یابد. اگر درمان‌ها نتوانند درد را کاهش دهند، پزشک ممکن است جراحی را توصیه کند، که به عنوان جراحی کوکسیژکتومی شناخته می‌شود. با این حال، باید توجه داشت که جراحی بلافاصله وضعیت را بهبود نمی‌بخشد و مدتی طول می‌کشد تا تأثیر گذار شود. همچنین، این جراحی ممکن است باعث ایجاد عوارض جانبی مانند عفونت شود.

درمان را با اقدامات ساده تسکین درد در منزل شروع کنید. اگر همچنان درد استخوان دنبالچه دارید، با پزشک مشورت کنید، تا درمان‌های لازم را انجام دهید.

آخرین مقالات
تلفن نوبت دهی کلینیک