فهرست مطالب
تاریخ: ۹ اسفند ۱۴۰۲
انگشت چکشی یک ناهنجاری شکلی در انگشتان پاست که به وسیلهی خم شدن انگشت پا از مفصل میانی خود به سمت پایین، شکل یک چکش را به خود میگیرد. این مشکل ممکن است ابتدا به صورت خفیف ظاهر شود، اما در طول زمان ممکن است به یک مشکل جدی تبدیل شود.
پيدايش انگشت چکشي، تا حدود زيادي به خاطر نوع کفشي است که ما براي پوشيدن انتخاب ميکنيم. کفشهاي پاشنه بلندي که خانمها ميپوشند، يک نمونه بارز از عوامل ايجاد اين عارضه است. پاشنه بلند باعث ميشود که انگشتهاي پا روي هم فشار بياورند و از محل مفصل مياني خود خم شوند و در نتيجه به حالت چکشي در بيايند.
اما کفش پاشنه بلند، تنها علت ایجاد انگشت چکشی نيست. افرادي که کفش خيلي تنگ ميپوشند نيز بيشتر در معرض خطر دچار شدن به انگشت چکشي هستند. اين عارضه پيشرونده که فقط با درمان مناسب برطرف ميشود، ميتواند باعث دردناک شدن پا شود، زيرا انگشتان پا تحت فشار و نيرو زيادي قرار دارند تا بر خلاف حالت طبيعي خود، خميده شوند.
علائم و نشانههای انگشت چکشي
موارد زير مهمترين علائمي هستند که در نتيجه انگشت چکشی پا به وجود ميآيد. اين علائم عبارتند از:
- تبديل شکل ظاهري انگشت به شکل شبيه به چکش يا پنجه حيوانات
- درد پاها در هنگام راه رفتن يا حرکت دادن آن
- مشکل در حرکت دادن انگشت
- به وجود آمدن ميخچه بر روي انگشت
- به وجود آمدن پينه در کف پا
در مراحل اوليه چکشيشدن انگشت، ممکن است شما بتوانيد آن را با دست صاف کنيد. اين حالت را انگشت چکشي انعطافپذير ميگويند. اما هرچقدر زمان بگذارد، از قابليت حرکت انگشت هم کاسته ميشود و ديگر به سادگي حرکت نميکند تا اينکه در ادامه به شکل يک چکش درميآيد.
همچنين فشار و آزردگي مداوم مفصل انگشت ميتواند باعث شود که يک تاول بر روي مفصل آن به وجود بيايد و با گذشت زمان به ميخچه تبديل شود.
احتمال دارد که این میخچهها دچار عفونت شده و علائم شديدتر دیگری مانند قرمزی، خونریزی و ناتوانی در پوشیدن کفش و جوراب را ایجاد کند. میخچهها مهمترین علت دردناک شدن پا در زمان بروز انگشت چکشی به شمار میروند.
علتها و دلایل انگشت چکشی
همان طور که قبلاً شرح داده شد، مهمترین علت تشکیل انگشتهای چکشی، پوشیدن کفش نامناسب است و یا کفشی که برای پا تنگ و کوتاه باشد. کفشهایی که با پوشیدن آنها، انگشتان پا نمیتواند به حالت کشیده و صاف در داخل کفش قرار بگیرند، مهمترین علت بروز انگشتهای چکشی است، اما علتهای دیگر این عارضه عبارتند از:
- عوامل ژنتیکی (ارثی)
- آسیبدیدگیها و مصدومیتهایی که باعث دررفتگی یا شکستگی انگشت پا میشود.
- بیماریهایی که ماهیچهها و اعصاب را تحت تأثیر قرار میدهد، مانند آرتروز
- ساختار مکانیکی غیر طبیعی پا که به دلیل آسیبدیدگی عصب یا عضلات پا به وجود میآید و باعث ناهماهنگی بین تاندون خمکننده (فلکسور) و باز کننده (اکستنسور) انگشت پا میشود.
بیماریهای سیستماتیک مانند آرتروز میتوانند عوارضی همچون انگشت چکشی را ایجاد کنند. در برخی افراد، این عارضه از بدو تولد وجود دارد، در حالی که برخی دیگر به دلیل شرایط ژنتیکی مختلف، در معرض خطر ابتلا به انگشت چکشی قرار دارند.
در صورت تجربه شکستگی انگشت پا در گذشته، احتمالاً متوجه هستید که درمان آن چالشبرانگیز است. استخوان انگشت پا به خودی خود به سرعت بهبود مییابد و نیاز به گچ گیری ندارد. با این حال، با آتلبندی انگشت شکسته پا میتوان به پیشگیری از انگشت چکشی کمک کرد.
تشخیص انگشت چکشی
تشخیص زودهنگام انگشت چکشی اهمیت زیادی دارد، زیرا با افزایش سرعت تشخیص، گزینههای درمانی فراهمتر میشوند. پزشک شما با یک معاینه ساده از پا و بررسی کفشهای استفاده شده توانمند است انگشت چکشی را تشخیص داده و شدت عارضه را ارزیابی کند. همچنین، استفاده از اشعه ایکس ممکن است پزشک را در بررسی دقیقتر و شفافتر شدت انگشت چکشی یاری دهد.
همچنین ممکن است پزشک اطلاعاتی در مورد علائم، فعالیتهای معمول روزانه و سابقه پزشکی و خانوادگی شما بپرسد.
درمان انگشت چکشی
صفحهبندی و نواربندی
در اغلب موارد، این اولین مرحله از برنامه درمانی است. صفحهبندی کردن برآمدگی انگشت چکشی باعث میشود که درد آن کاهش پیدا کند و بیمار بتواند فعالیت طبیعی داشته باشد. نواربندی هم میتواند عدم تعادل بین انگشتان پا را رفع کند و درد و فشار ناشی از این عارضه را کاهش دهد.
دارو
داروهای ضد التهاب و تزریق کورتیزون ممکن است برای تسکین درد و التهاب شدید انگشت که به خاطر ناهنجاری شکل مفصل ایجاد شده است، تجویز شود.
تجهیزات ارتوتیک
همچنین گذاشتن کفی کفش طبی که توسط متخصصان ما طراحی و ساخته شده است، میتواند در بهبود عملکرد و وضعیت پاها مؤثر باشد. تجهیزات ارتوتیک باعث کاهش علائم این عارضه و جلوگیری از تشدید بد شکلی انگشت چکشی میشود.
تمرینها و درمانهای فیزیکی
از لحاظ تئوری، تمرینهایی مانند کشیدن و پیچاندن انگشتان پا، باز کردن انگشتان و حرکت دادن آنها به صورت یکییکی، میتواند در جلوگیری از انقباض و فشردگی انگشتان که عامل اصلی پیدایش علائم انگشت چکشی پا محسوب میشود، مؤثر باشد.
سعی کنید به وسیله انگشتان پای خود یک حوله را در حالی که روی صندلی نشستهاید، بلند کنید. برای چند ثانیه آن را نگه دارید و بعد رها کنید. این حرکت را تکرار کنید.