لیزر تراپی (لیزر درمانی) در فیزیوتراپی

1

 متخصصین ما در کلینیک امید پس از انجام معاینات دقیق با رویکرد پلکانی به درمان بیمار می‌پردازند. به این صورت که ابتدا از درمان‌های ساده‌تر مانند ورزش و فیزیوتراپی برای درمان استفاده می‌شود و در صورت نیاز از درمان‌های تهاجمی‌تر مانند انواع جراحی‌های بسته و تزریق بهره گرفته می‌شود. لیزر پر توان نیز یکی از روش‌هایی است که در کلینیک ما در کنار سایر مدالیته‌ها در صورت نیاز و تشخیص پزشک برای کاهش درد مورد استفاده قرار می‌گیرد.

جهت کسب اطلاعات بیشتر و همچنین رزرو وقت ملاقات لطفا با کلینیک تماس حاصل فرمایید. همچنین جهت مراجعه به متخصصین ما در کلینیک فوق تخصصی درد و ستون فقرات در روزهای سه‌شنبه از ساعت 9 الی 15 می‌توانید با شماره‌ 09128444990 تماس بگیرید.

لیزر در پزشکی، به جراحان این امکان را می‌دهد که بتوانند بسیار دقیق کار کنند. لیزر‌ها می‌توانند روی یک ناحیه بسیار کوچک متمرکز شوند و در نتیجه در حین درمان آسیب کمتری به بافت‌های اطراف وارد شود. در مقایسه با روش‌های معمول و قدیمی جراحی، بیمارانی که لیزردرمانی انجام می‌دهند درد و تورم کمتری خواهند داشت و بعد از درمان جای زخم روی پوست آن‌ها به جا نمی‌ماند. البته از سوی دیگر لیزردرمانی یک روش هزینه‌بر است و همچنین ممکن است بیمار به بیش از  یک جلسه‌ی درمانی نیاز داشته باشد.

لیزردرمانی چیست؟


لیزر تراپی یا لیزر درمانی به معنای استفاده از امواج نوری متمرکز شده برای بهبودی بیمار می‌باشد. نور لیزر در واقع نوع بسیار خاصی است. بر خلاف اکثر منبع‌های نور (که دارای طیف وسیعی از طول موج‌ها هستند)، دارای طول موج به خصوصی است و به همین خاطر می‌توان آن را کاملا متمرکز کرد و به صورت کانونی تابش داد. نور لیزر تا حدی نیرومند است که می‌توان از آن برای برش دادن الماس و فولاد استفاده کرد.

بر خلاف روش‌های درمانی دیگر که به صورت موقتی باعث برطرف شدن علائم بیماری می‌شوند، لیزردرمانی موجب تحریک سلول‌های شما به بازسازی و آغاز روند طبیعی بهبودی در بدن شما می‌شود.

بنابراین لیزرتراپی روشی برای رفع علائم آسیب‌دیدگی نیست بلکه روشی برای درمان اساسی آسیب‌دیدگی در بدن است. امواج لیزر به بافت‌های عمقی بدن نفوذ می‌کنند و توسط ماهیچه‌ها، تاندون‌ها و لیگامنتها جذب می‌شوند و موجب تحریک بدن به تولید ATP (سوخت مورد نیاز سلول‌ها) می‌شوند و در نتیجه انرژی بیشتری برای بازسازی ناحیه آسیب دیده وجود خواهد داشت. این مسئله باعث می‌شود که علاوه بر آغاز روند طبیعی بازسازی سلولی در بدن، عملکرد عادی بدن بازیابی شود، التهاب‌های مزمن برطرف شوند و درد بیمار تسکین پیدا کند.

لیزردرمانی چگونه انجام می‌شود؟


لیزر در فیزیوتراپی معمولا همراه با سایر تجهیزات و روش‌های درمانی که در توان‌بخشی به کار می‌روند، استفاده می‌شود. لیزری که در پزشکی کاربرد دارد به اندازه‌ی لیزر‌های به کار رفته  در صنعت قوی نیست و از نوع لیزر کم‌توان است که در اصطلاح به آن لیزر سرد گفته می‌شود و می‌تواند به بهبودی بافت‌های بدن کمک کند.

امواج نوری ساطع شده از دستگاه لیزر از سطح پوست عبور می‌کنند و به داخل بافت‌های عمقی بدن نفوذ می‌کنند. هرچند امواج لیزر تا عمق تنها چند میلی‌متر نفوذ می‌کنند اما می‌توانند تاثیر زیادی بر  بهبودی بافت‌های آسیب‌دیده داشته باشند. تحقیقات نشان داده‌اند که لیزردرمانی می‌تواند موجب تسکین درد، کاهش التهاب، افزایش جریان خون، کاهش میزان تشکیل بافت اضافی در جای زخم (اصطلاحا چسبندگی بافت‌ها) و القای روند بازسازی سلولی و بهبودی در بدن شود. همچنین ثابت شده است که لیزرتراپی می‌تواند به اندازه‌ی داروهای ضدالتهاب، اثر ضدالتهابی داشته باشد.

فیزیوتراپیست‌ها در مرکز فیزیوتراپی به نحو موثری از لیزردرمانی برای درمان صدمات حاد و مزمن بافت‌های نرم بدن استفاده می‌کنند. برخی از موارد کاربرد لیزر در فیزیوتراپی عبارتند از: آسیب‌های تاندونی (مانند تنیس البو و کشیدگی تاندون آشیل)، روماتیسم، آرتروز مفاصل، تریگر پوینت (نقاط ماشه‌ای)، درد قفسه سینه، گردن درد، درد فک و بهبودی زخم‌ها.

Laser Physical Therapy

درمان با لیزر کم‌توان(لیزر سرد)

لیزر‌های کم‌توان (که با نام لیزر سرد شناخته می‌شوند) راهی موثر برای کاهش درد و سرعت بخشیدن به روند بهبودی در بسیاری از بیماری‌ها و مشکلات بالینی هستند. از لیزردرمانی برای افزایش سرعت بازسازی بافت‌ها و تشکیل بافت‌های با کیفیت بالاتر و استحکام کششی بیشتر و همچنین برطرف کردن التهاب و کاهش درد در ناحیه آسیب‌دیده استفاده می‌شود. اثرات لیزر درمانی (حداقل در مقیاس کلان) گرمایشی نیستند بلکه فتوشیمیایی و فتومکانیکال هستند.

لیزر سرد که توسط پزشکان مورد استفاده قرار می‌گیرد، به صورت یک دستگاه کوچک قابل حمل است که دسته‌ی آن به اندازه‌ی یک چراغ قوه است. سر دستگاه مستقیما روی ناحیه آسیب‌دیده قرار داد می‌شود و برای 30 ثانیه تا چند دقیقه نگه داشته می‌شود. مدت زمان تابش لیزر به ناحیه آسیب دیده، به اندازه‌ی بافت آسیب دیده و شدت امواج لیزری که توسط دستگاه لیزر تنظیم شده است، بستگی دارد.

اثرات جذب فوتونی زمانی بروز می‌کنند که فوتون‌های نوری وارد بافت می‌شوند و توسط مولکول‌های پذیرنده‌ی فوتون (به نام کروموفور) که در قسمت میتوکندری در غشای سلولی قرار دارند، جذب می‌شوند. انرژی فوتونی در سلول به انرژی شیمیایی تبدیل می‌شود و این انرژی به صورت ATP (سوخت مورد نیاز سلولی) مورد استفاده قرار می‌گیرد.

کاربرد‌های کلینیکی لیزر کم توان (لیزر سرد)

لیزر‌های سرد به طور بالقوه در زمینه‌های مختلفی در پزشکی کاربرد دارند از جمله: پزشکی عمومی، دندانپزشکی، طب‌سوزنی، کایروپراکتیک (درمان دستی)، پدورتیک (درمان بیماری‌های پا) و آسیب‌شناسی استخوان. در حال حاضر معمول‌ترین کاربردشان، لیزر درمانی در فیزیو تراپی، در زمینه‌های دامپزشکی و طب‌سوزنی می‌باشد.

بیماری‌ها و مشکلات قابل درمان با لیزر

لیزر کم‌توان در مواردی که در زیر نامبرده شده می‌تواند موثر باشد. البته موارد زیر تنها بخشی از کاربرد لیزرهای سرد می‌باشد:

امواج مادون قرمز با طول موج 780 تا 830 نانومتر نفوذ در بافت‌های عمقی:

  • کشیدگی و رگ‌به‌رگ شدن بافت‌ها
  • زخم یا خراش
  • هماتوم
  • آسیب‌های تاندون و رباط‌ها
  • التهاب
  • آسیب‌های مفصلی
  • نقاط ماشه‌ای (تریگر پوینت)، نقاط دردناک بدن و نقاط طب سوزنی در اعماق بافت
  • دردهای حاد و مزمن
  • شکستگی‌های استخوان‌های کوچک و عدم جوش خوردن استخوان‌ها بعد از شکستگی

امواج نوری قرمز قابل رویت با طول موج 630 تا 700 نانومتر- فوذ در بافت‌های سطحی:

  • زخم‌ها و خراش‌ها
  • نقاط طب‌سوزنی در سطح پوست
  • مشکلات غشای مخاطی
  • زخم‌های بعد از جراحی

لیزر با شدت بالا

تکنولوژی لیزر تراپی با شدت بالا نیز بر مبنای مفاهیم اثبات شده در لیزر‌های کم‌توان (لیزر‌های سرد) شکل گرفته است. استفاده از انرژی بالا، تا 12w،  نفوذ عمیق‌تر در بافت‌ها و درمان دردهایی در محدوده‌ی بیشتر را  امکان‌پذیر می‌کند. حداکثر انرژی تولید شده توسط این نوع لیزر، 50 برابر انرژی تولید شده در لیزرهای کم‌توان می‌باشد. لیزردرمانی BTL با شدت بالا درمانی موثر برای طیف وسیعی از بیماری‌ها و مشکلات بالینی، از جمله آسیب‌های عضلانی، آسیب‌های تاندونی و مشکلات فرسایشی مفاصل می‌باشد.

3

هر جلسه لیزردرمانی چقدر طول می‌کشد؟


این موضوع به سوابق پزشکی و شدت آسیب‌دیدگی شما بستگی دارد. ممکن است یک جلسه درمانی تنها 5 دقیقه طول بکشد، اما در مواردی نیز ممکن است بین 15 تا 20 دقیقه طول بکشد. معمولا لیزردرمانی در جلسات متعدد اما کوتاه‌مدت یا با استفاده از انرژی پایین لیزر انجام می‌شود.

مزایای لیزردرمانی چیست؟


مزایا و عوارض لیزر درمانی کمر و دیگر نقاط در زیر آورده شده است :

  • لیزرها نسبت به وسایل جراحی سابق از دقت بسیار بالاتری برخوردار هستند. با استفاده از لیزر‌ها می‌توان با ایجاد برش‌های بسیار کوچک‌تر و کم‌عمق‌تر در بدن عمل جراحی را انجام داد و بدین ‌ترتیب آسیب کمتری به بافت‌های بدن وارد می‌شود.
  • مدت زمان جراحی‌هایی که با لیزر انجام می‌شوند، بسیار کوتاه‌تر از جراحی‌های قدیمی است. همچنین این امکان وجود دارد که درمان به صورت سرپایی انجام شود و نیازی نیست که بیمار در بیمارستان بستری شود و در صورتی هم که از بیهوشی عمومی استفاده شود، مدت زمان بیهوشی بسیار کوتاه تر خواهد بود.
  • در این روش بیماران سریع‌تر بهبودی پیدا می کنند، خصوصا در مراحل اولیه آسیب‌دیدگی‌های حاد، و همچنین در درد‌های مزمن. بیماران ممکن است درد، تورم کمتری داشته باشند و نسبت به روش‌های قدیمی جراحی، جای زخم کمتری بر جا می‌ماند.
  • لیزردرمانی یک روش عمومی و همه جانبه برای درمان آسیب‌دیدگی در عضلات، تاندون ها، رباط ها، بافت های همبند، استخوان و پوست می باشد. در این روش تنها از یک وسیله بسیار ساده استفاده می‌شود، با این حال نتایج این روش درمانی بسیار چشمگیر هستند، خصوصا اگر این روش با سایر مدالیته‌های درمانی مانند کمپرس سرد(برای آسیب دیدگی حاد) و شاکویوتراپی (برای آسیب های مزمن) ترکیب شود.
  • قابلیت حمل دستگاه لیزر و تنوع در نوع باتری‌های قابل استفاده برای دستگاه این امکان را فراهم می‌کند که بتوان در خارج از محیط کلینیک یا بیمارستان و حتی در فضاهای باز نیز از این دستگاه استفاده کرد. این قابلیت دستگاه لیزر می تواند این زمینه را فراهم کند که در موارد بروز آسیب‌دیدگی های ورزشی (مانند پارگی عضلات، هماتوم و التهاب تاندون ها) لیزردرمانی را بسیار سریع‌تر انجام داد و در نتیجه درمان موثرتر خواهد بود.
آخرین مقالات
تلفن نوبت دهی کلینیک